Специализираното звено "Антикорупция" (СЗА) при Софийска градска прокуратура повдигна обвинение срещу бившия изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД Ивайло Първанов.

Срещу Първанов е повдигнато обвинение за това, че на 26 май 2016 година той е направил опит да принуди управителя на "Напоителни системи" ЕАД, клон Тополница да извърши нещо противно на волята ѝ.

Обвиняеми са двама изпълнителни директори на "Напоителни системи" ЕАД
Обновена

Обвиняеми са двама изпълнителни директори на "Напоителни системи" ЕАД

За 963 000 лв. са нанесените от тях щети

Първанов искал управителят на "Напоителни системи" ЕАД, клон Тополница да въздейства като убеди председателя и членовете на комисия да приемат извършени строително-монтажни дейности като подпишат протокол образец 19, на следните обектите кантон "Варвара-1", воднотехническо съоръжение "Бент Лесичово" и прилежащ към него кантон, както и кантон "Гелеменово".

Установено е и че Първанов заплашил шефа на "Напоителни системи" ЕАД в Тополница с уволнение. Въпреки това деянието е останало недовършено.

Ивайло Първанов е с мярка за неотклонение "Подписка".

С обвинения е още един шеф на "Напоителни системи" ЕАД

С обвинения е още един шеф на "Напоителни системи" ЕАД

За около 3 000 000 лева е ощетил дружеството

Припомняме, това е второ обвинение за Ивайло Първанов. На 31 март тази година Специализираното звено "Антикорупция" привлече бившия шеф на "Напоителни системи" ЕАД като обвиняем за извършени стопански престъпления, от които за държавното дружество са настъпили щети в общ размер на около 963 000 лв.

Заедно с Първанов тогава беше обвинен и Стайко Ганчев. Стайко Ганчев беше обвинен в 2 престъпления - сключване на неизгодна сделка и в безстопанственост.

Хиляди платила "Напоителни системи" за реклама, няма документи

Хиляди платила "Напоителни системи" за реклама, няма документи

Нямало документи и за нуждата да се наемат външни адвокати

Първото обвинение срещу Първанов дойде вследствие на разследване на прокуратурата от началото на месец февруари срещу ръководни длъжностни лица от "Напоителни системи" за безстопанственост, от която били нанесени вреди на дружеството в размер на повече от 800 000 лева.