Бивш експерт в дирекция "Автомобилно обслужване и гаражи" в парламента е обвинен за около 480 хил. лева. Обвинението е внесено от Софийска районна прокуратура, съобщиха от прокуратурата.

За времето от март 2011 г. до 04.03.2013 г. Десислава Алексиева - Русинова е била "държавен експерт" в Дирекция "Автомобилно обслужване и гаражи" в Народното събрание на Република България.

Русинова нямала правомощия за провеждането на търгове за продажба на употребявани автомобили - държавна собственост, зачислени към автопарка на парламента. Подобни коли били дарявани на държавни органи и учреждения след отпадане на необходимостта от употребата им по предназначение и провеждане на нарочна процедура.

Въпреки това Десислава Алексиева-Русинова решила да набави за себе си облага по неправомерен начин, възползвайки се от служебното си положение. Тя използвала това, че гражданите П., Р., Ж. и Т. не познавали реда за придобиване на движими вещи, държавна собственост.

На различни дати в периода март 2011 г.-септември 2012 г., обвиняемата се свързала с посочените по-горе лица и представяйки се като служител на Парламента им предложила съдействие за участие в търгове за продажба на автомобили - държавна собственост.

За целта тя изисквала и респективно получавала от пострадалите лица различни парични суми - в общ размер 480 235 лева.

Пострадалите не получили автомобилите, за закупуването на които им било обещано съдействие. След като не получили обратно и парите, които дали за участие в търга, се обърнали за съдействие към органите на МВР.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. Обвинението към Русинова е за измама, извършена от длъжностно лице, в големи размери.

Разследването е приключено, като на 07 март 2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Русинова. За него законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до осем години.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.