Общинската избирателна комисия в Септември отказа да прекрати правомощията на кмета на общината Марин Рачев, съобщава БНР.

Искането беше внесено от Инициативния комитет "Да спасим община Септември", който се позовава на решение на Върховния административен съд, доказващо, че Рачев е в конфликт на интереси.

Отказът на Общинската избирателна комисия е взет с две трети мнозинство.

Мотивът е, че според съдебното решение Марин Рачев е бил в конфликт на интереси по време на първия си кметски мандат, който вече е приключил. При това положение комисията не може да налага санкции за предишен период. Законодателят не предвижда фигура при избран кмет, което означава, че с новия си кметски мандат Рачев изпълнява и нова длъжност.

ВАС отхвърли жалбата на кмета Марин Рачев, обвинен в конфликт на интереси

ВАС отхвърли жалбата на кмета Марин Рачев, обвинен в конфликт на интереси

Кметът на Септември има наложен запор от КПКОНПИ

Според решението на ВАС от 3 януари тази година Рачев е бил в конфликт на интереси, внасяйки в предишния общински съвет предложение за одобряване на строеж на хотел върху преобразувана горска територия на фирма, чийто собственик е майката на Рачев - Спаска Рачева.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок пред Административния съд в Пазарджик.

На 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

Освен това Марин Рачев има вече една условна присъда, постановена от Пазарджишкия окръжен съд за укриване на данъци за над 118 хиляди лева, чрез неверни декларации, подписани от съпругата му. Условната му присъда се отнася за отминал период - 2006-2007 година.

ВАС потвърждава конфликт на интереси при кмета на Ботевград

ВАС потвърждава конфликт на интереси при кмета на Ботевград

Потвърждава решение на КПКОНПИ