Върховният административен съд (ВАС) отхвърли окончателно жалбата на кмета на община Септември Марин Рачев и Общинската избирателна комисия трябва да започне процедура по предсрочното му отстраняване.

Това каза адвокат Николай Баташки, който е и председател на гражданското сдружение "Да спасим община Септември", цитиран от БНР.

Рачев оспорва решение на Комисията за противодействие на корупцията, която го обвини в конфликт на интереси.

Става въпрос за подписана от него заповед за смяна на предназначението на имот край град Ветрен за построяване на хотел, който е собственост на фирма на майката на кмета.

"За 31 януари е насрочено делото в Специализирания наказателен съд за безстопанственост по отношение на община Септември, по което подсъдими са освен кметът, неговият бивш заместник Явор Митев и двама от служителите на общината", добави адвокатът.

Резултатите от местните избори в Септември, а и в Несебър, откроиха през октомври миналата година още един феномен - че вотът на гражданите явно не зависи от процедурите, на които е подложен кандидатът им, дори той да е в ареста, както е случаят в Несебър, или дори той да е със запорирано имущество по разследване за злоупотреби за милиони.

На първи тур Марин Рачев спечели 70.33% от гласовете. Той бе издигнат от местна коалиция "Обединени земеделци" /ПП ГЕРБ, партия ВМРО - БНД, ПП НФСБ/ и за него са гласували 8 923 души. Далеч след Рачев остава кандидатът на БСП Петя Цанкова с 13.91% от гласовете.

Условна присъда за кмета на Септември Марин Рачев

Условна присъда за кмета на Септември Марин Рачев

Преди 13 г. укрил данъци от търговия с горива

Припомняме, че Антикорупционната комисия внесе в съда иск за запориране на имущество на Мартин Рачев на стойност 9.3 милиона лева. В началото на октомври месец пък от Специализираната прокуратура съобщиха, че са приключили с разследването, по което Рачев и обвинен заедно с още трима души, всичките общински служители, и предстои обвинението да бъде внесено в съда.

На 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Марин Рачев печели Септември на първи тур въпреки запора на КПКОНПИ

Марин Рачев печели Септември на първи тур въпреки запора на КПКОНПИ

Всеки момент обвинението му ще бъде внесено в съда

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

Освен това Марин Рачев има вече една условна присъда, постановена от Пазарджишкия окръжен съд за укриване на данъци за над 118 хиляди лева, чрез неверни декларации, подписани от съпругата му. Условната му присъда се отнася за отминал период - 2006-2007 година.