Резултатите от местните избори в Септември, а и в Несебър, открояват още един феномен - че вотът на гражданите явно не зависи от процедурите, на които е подложен кандидатът им, дори той да е в ареста, както е случаят в Несебър, или дори той да е със запорирано имущество по разследване за злоупотреби за милиони.

На първи тур и доста категорично Марин Рачев печели 70.33% от гласовете. Той бе издигнат от местна коалиция "Обединени земеделци" /ПП ГЕРБ, партия ВМРО - БНД, ПП НФСБ/ и за него са гласували 8 923 души. Далеч след Рачев остава кандидатът на БСП Петя Цанкова с 13.91% от гласовете.

В Септември протестират в защита на кмета Марин Рачев

В Септември протестират в защита на кмета Марин Рачев

Протестиращите са готови на протести и утре, дори да стигнат до София, ако ситуацията го налага

И в Общинския съвет местната коалиция, подкрепила Марин Рачев, има мнозинство 0 56.63% от гласовете, коалицията "БСП за България" печели 14%, на трето място се нарежда коалицията "Алтернатива на гражданите" с 12.42%, следвана от ДПС с 5.51%.

Припомняме, че само преди две седмици Антикорупционната комисия внесе в съда иск за запориране на имущество на Мартин Рачев на стойност 9.3 милиона лева. В началото на октомври месец пък от Специализираната прокуратура съобщиха, че са приключили с разследването, по което Рачев и обвинен заедно с още трима души, всичките общински служители, и предстои обвинението да бъде внесено в съда.

На 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

Освен това Марин Рачев има вече една условна присъда, постановена от Пазарджишкия окръжен съд за укриване на данъци за над 118 хиляди лева, чрез неверни декларации, подписани от съпругата му. Условната му присъда се отнася за отминал период - 2006-2007 година.