Специализираната прокуратура приключи разследването за умишлена безстопанственост срещу кмета на община Септември Марин Рачев.

Заедно с него са обвинени и трима общински служители - зам.-кметът Явор Митев, специалистът в "Инвеститорски контрол" към отдел "Строителство" при дирекция "Архитектура и териториално устройство" Станой Милов и директорът на Дирекция "Транспорт и околна среда" Ангел Бончев.

До месец в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен обвинителен акт срещу четиримата обвинени.

Припомняме, срещу Марин Рачев е повдигнато обвинение за това, че в периода от май 2017 г. до август 2018 г. не положил достатъчно грижи за стопанисването на повереното му имущество - допуснал да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, дейности и услуги на завишени цени по договор за обществена поръчка за ремонт на пътна и улична мрежа в общината. От това са последвали значителни щети за общината в размер на 255 039.73 лв., без ДДС.

Зам.-кметът Явор Митев е привлечен за длъжностно престъпление и за престъпление против реда на управлението. Той е нарушил служебните си задължения, като е подписал Допълнително споразумение за изменение на договора, за да набави за изпълнителя печалба от 1 000 000 лв.

Антикорупцията иска да отнеме над 9 млн. лева от кмета на Септември

Антикорупцията иска да отнеме над 9 млн. лева от кмета на Септември

Проверка установила значително несъответствие в имуществото му

Станой Милов е обвинен за документи престъпления при удостоверяване на реализирани строително-ремонтни дейности на територията на община Септември. От 9 май 2017 г. до 9 август 2018 г. той съставил 11 официални протокола за отчитане на извършени и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи на обекти, по които общината е била възложител, а "Консорциум ремонти и възстановяване - Септември" ДЗЗД - изпълнител. В тях удостоверил неверни обстоятелства - че строително-монтажните ремонти са извършени в пълен обем, въпреки че това не било вярно.

Обвинен за документни престъпления е и Ангел Бончев. На 4 май 2017 г. той съставил два протокола за отчитане на извършените и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи по Договора с "Консорциум ремонти и възстановяване - Септември" ДЗЗД, в които удостоверил извършени в пълен обем работи, докато те били частично изпълнени или изцяло неизпълнени.

Съдът запорира сметки и имоти на кмета на Септември

Съдът запорира сметки и имоти на кмета на Септември

По иск на КПКОНПИ за незаконно имущество за над 9 млн. лева

Припомняме, на 1 февруари 2018 г. полицаи претърсиха сградата на община Септември. Операцията срещу корупцията по високите етажи на властта бе проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Над 50 полицаи извършваха обиски в общината, в дома на градоначалника на Септември и свързани с него хора в града.

Рачев беше обвинен за ощетяване на общината с над 200 000 лв. чрез умишлена безстопанственост и неизгодна сделка. Първоначално съдът му определи гаранция от 250 000 лева, а по-късно тя бе намалена на 130 000 лева.

В началото на септември стана ясно, че съдът е запорирал сметки и имоти на Рачев за над 9 млн. лева.

5 години затвор за кмета на Септември иска прокуратурата

5 години затвор за кмета на Септември иска прокуратурата

Както и конфискация на имуществото му