Към момента има образувани над 200 досъдебни производства под ръководствата на компетентните прокуратури за нарушаване на карантината. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг в Министеркия съвет.

Той напомни, че от началото на въведените мерки МВР съвместно със здравните органи контролира наложената карантина на хора, които се завръщат от чужбина. Продължава работата за гарантиране спазването на мерките, защото това е основното нещо, което най-добре забавя разпространението вируса. Над 24 000 са карантинираните жители, като най-голямата конценрация е в СДВР, Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново.

Българите масово не спазват карантина, недоволна е прокуратурата
Обновена

Българите масово не спазват карантина, недоволна е прокуратурата

Много шофьори на тежкотоварни камиони се завръщат, разхождат се и отново поемат зад граница

КПП-тата най-много затрудняват гражданите на обласните градове. Мерките са нови за МВР и общественото, като в началото създавали много проблеми. На Владая има около 2 км опашка, но 12 полицейски служители контролират движението.

Мерките са строги и такива трябва да бъдат, за да издържим. МВР работи ежедневно с личните данни и няма по никакъв начин да се злоупотреби с тях, увери силовият министър.

По отношение на декларациите Маринов отбеляза, че трябва да се спазват стриктно. Трябва да издържим, трябва да сме търпеливи, дисциплинирани и отговорни към себе си и останалите, призова силовият министър и посочи, че затрудненията с мерките са навсякъде.

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Нестандартните ситуации изискват нестандартни решения