Омбудсманът на България внесе в канцеларията на Конституционния съд искане, с което се атакува чл. 222 ал. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Това съобщи на специална пресконференция омбудсманът Гиньо Ганев, цитиран от health.bg.

Искането атакува текста, който позволява само магистър-фармацевтите да са собственици на аптека.

В мотивите на искането за обявяване на противоконституционен член 222, се подчертава, че този текст от Закона "нарушава правата на гражданите, като ги ограничава по недопустим от конституционно гледище начин. С него се предвижда образователен ценз, като условие за получаване на правото да се извършва търговия на дребно с лекарствени продукти чрез откриване на аптека".

Освен че са противоконституционни, тези изисквания влизат в противоречие с Лисабонския договор, който нашата страна ратифицира и трябва да спазва, и който заедно с Хартата за правата на човека в ЕС вече е задължителен за България.

В мотивите се подчертава още, че се нарушава чл. 19 на Конституцията, който защитава свободната стопанска инициатива и правата на потребителите.

Нарушен е и чл. 52 от Конституцията.

Фармацевтите се поставят в неблагоприятни условия, подчерта Гиньо Ганев. Вместо да се занимават само с добрата фармацевтична практика, те се превръщат мениджъри и търговци и търсят търговска печалба.
Нарушени са правата на стопанската инициатива, като се ограничава по този начин конкуренцията, каза още той.