Делото за продажбата на "Царските конюшни" завърши с оправдателни присъди за бившият областен управител на София Веселин Пенев и лицензирания оценител на държавните имоти Юлия Цекова, съобщава bTV.

Оправдателните присъди са на първа инстанция. Все още не е ясно дали прокуратурата ще протестира решението но по-горна инстанция.

Припомняме, Веселин Пенев беше обвинен за сделката с "Царските конюшни" през 2016 година като областен управител на София по време на второто правителство на Бойко Борисов.Спрямо него беше повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост и три неизгодни сделки с имота с щети за българската държава в размер на 10 330 130 лв.

Пак отложиха делото за "Царските конюшни"

Пак отложиха делото за "Царските конюшни"

Пренасрочиха го за 11 октомври

Юлия Цекова пък е обвинена за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала неверни оценки и заключения за определяне пазарната стойност на три недвижими имота частна държавна собственост в центъра на столицата, възложени ѝ от областния управител на София.

През 2019 г. Софийският градски съд обяви сделката мeждy бившия oблacтeн yпpaвитeл нa Coфия Beceлин Πeнeв и "Eвpoтpaнcбилд" OOД за терена на "Царските конюшни" за нищожна.

През 2019 г. зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че Столичната община иска Царските конюшни да станат национален паметник. Той обяви това намерение по време на проверка на работата по укрепването на сградите. Ремонтът се наложи, след като през лятото на 2018 година една от постройките почти изгоря, след като покривът й се запали. Според различни мнения сградата е била запалена умишлено.

Върнаха на прокуратурата делото за продажбата на Царските конюшни

Върнаха на прокуратурата делото за продажбата на Царските конюшни

Заради процесуални нарушения