Софийски градски съд (СГС) ще се занимае с дерегистрацията на "БНС - Еделвайс", поискана от прокуратурата. Проверката, разпоредена от главния прокурор Иван Гешев, е приета от съда, а исковата молба ще бъде разгледана като допустима.

Софийска градска прокуратурата е сезирала съда, че сдружението с нестопанска цел "БНС - Еделвайс" извършва дейност, която противоречи на Конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на военизирана структура.

БНС не са изненадани от иска на прокуратурата за забрана

БНС не са изненадани от иска на прокуратурата за забрана

Недоумяват защо след 19 години властите се сещат каква дейност развива Съюзът

Прокуратурата е установила множество публични изказвания на членове на ръководството на сдружението и активисти, в които се съдържа насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др.

Констатирано било също, че сдружението е създало и своя военизирана структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски атрибути и др. в дома на активист на сдружението.

Също така организацията извършва дейност чрез представляващ орган - управителен съвет, които няма необходимия по закон определен брой членове в състава си. Установено е, че от 27.01.2020 година се извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души, а според разпоредбите на закона се изискват минимум трима членове.

Съдът е приел и представените множество доказателства, обосноваващи необходимостта от прекратяване регистрацията на сдружението. Съдебно заседание е насрочено за 05.10.2020 г.

Предотвратяването на Луковмарш е историческо събитие

Предотвратяването на Луковмарш е историческо събитие

Те нямат място в София, те нямат място в нашето цивилизовано общество

Припомняме, проверката бе разпоредена от главния прокурор Иван Гешев малко преди традиционното траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков тази година, което също по традиция предизвиква много спорове и напрежение в обществото. 

Тази година обаче имаше и инцидент, при който извикания за разпит член или бивш член на БНС Емил Крумов се самоуби със самоделно оръжие в сградата на ДАНС. Именно в неговия дом беше съобщено, че са открити много незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата "Моята борба" на Адолф Хитлер.

От БНС обаче се разграничиха от бившия си лидер Боян Расате, който излезе с позиция в защита на Емил Крумов.

БНС: Луковмарш не е забранен

БНС: Луковмарш не е забранен

Прокурорската проверка изненада организаторите