12 работници от нелегалната фабрика за цигари в пловдивското село Труд получиха присъди, съобщават от прокуратурата.

Специализираният наказателен съд одобри сключените от тях споразумения с държавното обвинение.

Четирима от обвинените българи, които се признаха за виновни, получиха ефективни присъди, съответно 1 година и 1 година и 2 месеца, а двама - по 1 година и 3 месеца затвор при първоначален общ режим. Те са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група - пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията.

Осмината наети в производството чужденци - седем украинци и един молдовец, също се признаха за виновни и се споразумяха на условни наказания от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права.

11-те задържани за производство на нелегални цигари в Пловдив остават в ареста

11-те задържани за производство на нелегални цигари в Пловдив остават в ареста

Откриха и иззеха произведени на място цигари от марките Muratti и Royal

Разследването срещу тримата основни участници в групата, организирали нелегалното производство, продължава. Срещу тях ще бъде изготвен обвинителен акт, който ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

Припомняме, на 4 юли по информация на МВР бе разбита мрежа за нелегални цигари тече на територията на Пловдив.

Фабриката се е намирала в село Труд. Тя е била разбита, докато е произвеждала фалшиви марки цигари. Предстои да бъде установено за кои пазари е била предназначена нелегалната стока. По непотвърдена информация това е най-голямата регистрирана досега подобна фабрика. Смята се, че е ощетявала хазната с 15-20 млн. лева месечно.

Фабриката беше проверявана за връзка с арестувания бизнесмен Миню Стайков. Тогава бяха арестувани 11 души и се издирваха още четирима.

По време на тази операция присъстваха премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, както и главният секретар на МВР Иво Иванов.

Заради тази акция в прокуратурата получиха благодарствено писмо от световна фирма за производство на цигари.

Проверяват нелегалната фабрика за цигари край Пловдив за връзки с Миню Стайков

Проверяват нелегалната фабрика за цигари край Пловдив за връзки с Миню Стайков

До момента са арестувани 11 души, издирват се още 4-ма, сред които и организаторът