Варненският окръжен съд взе постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Х. Н., който е гражданин на Ислямска република Иран, съобщиха от прокуратурата.

Това е решено, защото магистратите са предположили, че ако го пуснат, може да избяга и да се скрие, докато тече разследването.

Заповедта за арест е издадена на 15.10.2016 год. от Първи следствен клон на Революционната прокуратура в Техеран. Мъжът е със статут на постоянно пребиваващ в България, женен е за българка и управлява бизнес у нас.

Х.Н. бе първоначално задържан под стража за срок от 40 дни. Днес в Окръжна прокуратура - Варна са постъпили материалите по молбата за екстрадиция. Тя е изготвена съобразно изискванията на Европейската конвенция.

Магистратите са се убедили, че срещу иранеца гражданин се води наказателно преследване за измама. Той е обвинен в присвояването на 2 милиона долара. За това престъпление в родината му се предвижда наказание до 7 години "лишаване от свобода".

Мъжът не е осъждан в България и няма данни за водено наказателно производство срещу него. Деянията, за които се издирва в Ислямска република Иран, са престъпления и по българския Наказателен кодекс.

Определението може да се обжалва в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна, а следващата седмица друг състав на Окръжен съд Варна ще разгледа искането за екстрадиция по същество.