Административният съд София - град отхвърли жалба срещу затварянето на дискотека "Амнезия". Това съобщиха от съда, цитирани от БТВ.

Припомняме, 20-годишният студент по медицина Стоян Балтов беше убит пред заведението през декември миналата година. Жалбата бе подадена от "Ексълънт" ООД срещу заповед на Дирекция за национален строителен контрол, с която е забранено ползването на нощния клуб.

Съдът е приел, че заповедта е издадена от компетентен орган в рамките на неговите правомощия. "Ексълънт" ООД не е опровергало констатацията на ДНСК, че нощният клуб представлява строеж по смисъла на закона, а не преместваем увеселителен обект.

В подкрепа на този извод на съда са големината на обекта(едноетажна сграда със застроена площ приблизително 320 кв. м. и с около 210 места за посетители), неговото предназначение и начинът, по който е функционирал.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Припомняме, Стоян Балтов почина след тежък побой на 6 декември пред дискотека "Амнезия" в студентски град. Смъртта на студента по медицина предизвика вълна от недоволство и прерасна в масови протести на младежи пред Народното събрание.

След инцидента бяха предприети допълнителни мерки за засилване на сигурността в Студентски град. Вили Георгиев и Александър Данаилов, които са в следствения арест и са обвинени за смъртта на студента Стоян Балтов, ще бъдат съдени заради умишлено убийство.