Симпатично мастило е открито върху бюлетините за кмет във варненското село Бозвелийско.

Според експертизите, назначени от Варненския административен съд, е използвано "пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество", пише "24 часа".

По време на процеса съдът назначи две съдебно-технически експертизи, както и химическа, за да се установи дали е използвано невидимо мастило при изборните бюлетини за кмет. Според заключението на първата експертиза е вероятно натискът върху бюлетините да е от вид мастило с изчезващо действие. 

ЦИК: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

ЦИК: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

Опростяване на протоколите и предварително обучение за членовете на СИК иска Комисията

Първата експертиза не беше категорична, че са употребили симпатично мастило върху недействителните бюлетини за кмет в сло Бозвелийско. След това съдът назначи следващите експертизи - химическа и техническа. Изискването беше те да са направени в Научноизследователския институт по криминалистика - София и Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма.

Вещите лица трябваше да установят има ли наличие на следи от пишещо средство - по възможност да се определи химичния му състав, без да бъде нарушавана целостта на представените за анализ образци.

Запитването беше по какъв начин са нанесени поставените върху бюлетините знаци и дали при нанасянето им дали е използвано обезцветяващо пишещо средство

ЦИК потвърди използването на „симпатично мастило” на изборите

ЦИК потвърди използването на „симпатично мастило” на изборите

Такива бюлетини са засечени само в една секция

Вещите лица потвърдиха резултатите от направените от тях експертизи, като посочиха, че в анализа на недействителните бюлетини от произведения избор за кмет на кметство село Бозвелийско, община Варна, е налице "категоричен извод, че изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество" и уточняват в експертизата си, че "подобни пишещи средства се продават свободно в търговската мрежа като "химикалки с изчезващо мастило".

Резултатът от проверката показва от общо 177 недействителни бюлетини, вещите лица обявиха, че обработени с изчезващо мастило от недействителните бюлетините за жалбоподателя - Живко Панев са: секция 18 - 76 бюлетини, секция 19 - 69 бюлетини; за Дамянов - в две избирателни секции са доказани общо 18 бр. недействителни бюлетини, отбелязани с обезцветяващо мастило.

В 7-дневен срок се очаква решението на съда по този казус.

Припомняме, на срещата при президента Румен Радев на 9 декември той предупреди, че изборите се превръщат в индустрия за милиони

Според Асоциация "Прозрачност без граници" 12 % е купеният вот на местните избори.

Съмнения за употреба на симпатично мастило имаше и в други населени места - село Копривлен, Благоевградско.

Проф. Константинов: Няма основание за касиране на изборите

Проф. Константинов: Няма основание за касиране на изборите

Част от гласувалите за Манолова не го заявяват