Отлагат рестарта на делото срещу Лютви Местан за катастрофата, при която загина бебе на шест месеца, съобщава БНТ.

Окръжният съд в Кърджали насрочи за 23 ноември разпоредителното заседание, което трябваше да се състои днес.

Присъстваха двамата обвиняеми - Лютви Местан и Юсеин Ахмед, прокуратурата и адвокати.

Причина за отлагане на заседанието беше отсъствието на адвоката на Местан - Нацко Дойчев, поради ангажимент по друго дело в Софийския градски съд и невъзможността клиентът му да се защитава сам.

В последната близо година от съдебния процес, който се води от 2021 г., Лютви Местан се защитаваше сам. От шест месеца обаче той не е присъствал на заседания поради влошено здравословно състояние. През февруари Местан получи инсулт.

В залата Местан, който заедно с бащата на загиналото бебе Юсеин Ахмед, са обвиняеми в съдебния процес, обяви, че във връзка с подадена от него жалба до Главната прокуратура за груби процесуални нарушения в хода на досъдебното производство по настоящия съдебен процес, е образувано досъдебно производство.

Рестарт на делото срещу Лютви Местан през октомври

Рестарт на делото срещу Лютви Местан през октомври

Съдът определи дата за разпоредителното заседание

Той обясни, че разследването по жалбата му е продължило близо година, а той е бил разпитван и е давал показания. Освен това, отново във връзка с досъдебното производство по наказателния процес, във Върховната прокуратура тече разследване за лъжесвидетелстване по отношение на маркировката в периметъра на катастрофата, по сигнал на Европейския център за транспортни политики.

Според него при това положение не трябва да се дава ход на делото.

Трябва да се изчистят всички пороци, да се проведе едно реално, обективно, всестранно, както гласи НПК, разследване и тогава, ако се прецени, че имам отговорност, да се повдигне обвинение, настоя той.

В тази връзка Местан възнамерява да поиска от съда и връщане на процеса в досъдебна фаза.

"Вярвам в правосъдието. Но съм сигурен, че резултатът от едно обективно разследване ще бъде, че качеството, в което мога да се явя в тази съдебна зала, е на свидетел", подчерта той.

Припомняме, делото започва отначало, след като започналият процеса съдия-докладчик Георги Милушев, се пенсионира. Съдия-докладчик в процеса вече ще бъде Йорданка Янкова.

Делото срещу Местан почва отначало - съдията излезе в пенсия

Делото срещу Местан почва отначало - съдията излезе в пенсия

Разглеждането му се отлага за неопределена дата

Лютви Местан беше обвинен за причинена смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе при катастрофа на 14 април 2019 г. на разклона за село Загорско край Кърджали.

Той беше задържан за 24 часа, след което беше освободен под гаранция от 10 000 лева. По-късно обаче тя беше отменена от съда, тъй като нямало доказателства за доходите на политика. След като бе освободен от гаранцията, заради общественото недоволство, от прокуратурата за втори път наложиха на Местан същата гаранция.

По-късно обвинение като съпричинител получи и бащата на загиналото бебе. Експерти установиха, че той се е движил с 32 километра в час над допустимото за участъка край разклона за село Загорско.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура Кърджали.