Столична община трябва да бъде осъдена, за да предприеме изобщо някакви мерки за замърсяването на въздуха и да престане на допуска нарушения.

В това са убедени от гражданската организация "Група за чист въздух", която преди две години заведе дело срещу Столичната община. Днешното съдебно заседание беше отложено обаче от съда за 20 май.

"С последното си становище по делото Столичната община се опитва да покаже на съда, че е свършила много по отношение на качеството на въздуха през годините", посочват от "Група за чист въздух".

В обединението влизат "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", "Център за независим живот" и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Те обаче са категорични, че се залага на количеството на мерките за сметка на тяхното качество. Според тях липсват мерки за двата основни източника на замърсяването - транспорта и битовото отопление с твърди горива.

Тръгна дело срещу Столичната община за мръсния въздух

Тръгна дело срещу Столичната община за мръсния въздух

То беше входирано преди две години

Сред основните обвинения са, че с начина си на управление общината не е предотвратила високите нива на замърсяване с фини прахови частици, не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за справяне с проблема.

Периодът на гражданския иск е от 1 януари 2015 г. до датата на завеждане на делото - 9 май 2017 г. Това е периодът, в който Столична община не е имала програма за качеството на атмосферния въздух, а са установени нарушения на стандартите на атмосферния въздух.

На въпрос на news.bg какво се очаква да се случи по време на днешното съдебно заседание, адвокат Александър Коджабашев отбеляза, че целта е да бъде установено, че Столична община е в нарушение на европейските и български правила за качеството на атмосферния въздух. Той обясни, че груповият иск е съставен от неправителствени организации по опазване на околната среда, физически лица и опазването на човешките права.

Съдят Столичната община за критичното замърсяване на въздуха

Съдят Столичната община за критичното замърсяване на въздуха

София била управлявана 2 години без стратегия за качеството на въздуха

Ключово в делото, според Коджабашев, е Столична община да бъде осъдена и да предприеме мерки за подобряване качеството на амосферния въздух. Според сдруженията дори и при наличие на формулирани мерки на общината за борба с мръсния въздух, това няма да доведе до подобряване качеството на въздуха. Няма дори статистика, с които да се замери дали трафикът на автомобили е намалял с разширяването на метрото.

От сдруженията искат да се вземат и мерки за прозрачност.

Коджабашев изрази мнение, че Столична община бави мерките за въвеждането на така наречените ниско емисионни зони в града.

Делото за мръсния софийски въздух влиза в съда

Делото за мръсния софийски въздух влиза в съда

"Група за чист въздух" организира кампания за събиране на пари

Като възможни решения на проблема от "Група за чист въздух" посочват обновяването на паркови пространства в централните градски части и изготвянето на проекти за повишаване енергийната ефективност на общински сгради.

От обединението на неправителствени организации признават, че след подаването на колективния иск през май 2017 г. общината е инициирала някои мерки, като стартиране на програмите за подмяна на неефективни уреди за отопление на дърва и твърдо гориво. Те обаче не са достатъчни според тях.

Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух

Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух

Над 97% от българите са изложени на замърсяване с ФПЧ