Над 50 варела с пестициди са "складирани" в близост до Пещерско шосе в Пловдив, пише "Марица". Йордан Атанасов, който има къща наблизо, показа как "се съхраняват" отровните вещества.

Те са само на 200 метра от помпена помпена станция "Запад", която захранва голяма част от Пловдив. "Ако не ги махнат, може да се замърси почвата, а след това и водата", алармира пловдивчанинът.

До бункера с опасните препарати се стига по черен път. Отбивката на Пещерско шосе е обозначена с оригинален символ - джип с гребло. Складът е построен преди 1989 година.

"Тук беше първо ТКЗС на Пловдив, после Държавно земеделско стопанство (ДЗС), след това "Сортови семена", сега не знаем на кого е този имот", каза Атанасов.

Бетонният покрив се подава на половин метър над земята. Вратата е изкъртена, надолу води стълбище, по което се стига до нахвърлени един връз друг варели. Около тях е пълно с отпадъци и стари гуми.

Върху варелите на латиница пише "Израел". Вероятно оттам са докарани навремето. На покрива има пет отдушника. От най-големия, направен от тухли, се разнася силен мирис на неизвестна смес.

Наскоро били забелязани младежи да тършуват в бункера. Обадил се да ги изгонят. "Чудно е как досега за толкова години никой не се е погрижил да махне тези вредни препарати", възмущава се Атанасов.  Теренът около бункера е буренясал, затрупан е с камъни. На нито един от електрическите стълбове няма лампа.

"Имотът в тази част на района не е общински, но веднага изпращам на проверка еколози",  заяви пред местното издание кметът на „Западен” Димитър Колев.