Кюстендилският кмет Петър Паунов призова представителите на мюсюлманското изповедание да оттеглят заявените си неоснователни претенции към имущество на българската държава. "Няма да позволим посегателство върху националната история, култура и идентичност", обърна се Петър Паунов към Мюсюлманското изповедание.

Повод за тревогата на кмета на Община Кюстендил - Петър Паунов, е, че във вторник в Софийския градски съд започва поредното дело по иск за установяване на правоприемство между Мюсюлманското изповедание и вероизповедните общини и Българската държава.

Кметът призова Мюсюлманското изповедание да оттегли искането си. В противен случай, на следващото съдебно заседание, отново хиляди български граждани ще бъдат принудени да заявят възмущението си от провокацията. Паунов беше категоричен, че Община Кюстендил няма намерение да става част от напрежението, което се опитва да бъде създадено в много части на Република България.

Мюфтийството не готвело търговия с апортираните вакъфски имоти

Мюфтийството не готвело търговия с апортираните вакъфски имоти

Можело да ги заменя

"Точно затова, съвсем спокойно, призоваваме всички неоснователни и незаконни претенции, незабавно да бъдат преустановени. Вече два състава на Българската правосъдна система, включително Върховен касационен съд, ясно заявиха със своите актове, че не е налице правоприемство между Мюсюлманското изповедание и мюсюлманските вероизповедни общини.
Опитвате незаконно да си присвоите имущество на българската държава и българския народ и отправяте посегателство върху националната история, култура и идентичност, което няма да позволим", заяви в заключение Петър Паунов.

Делото за пловдивските вакъфски имоти временно е прекратено

Делото за пловдивските вакъфски имоти временно е прекратено

Нямаше протестиращи фенове пред съда

Припомняме, основата на спора за правоприемството между мюсюлманското изповедание и вероизповедните общини и Българската държава са вакъфските имоти. Джамии и имоти на мюсюлманското вероизповедание от времето на турското робство на територията на България, са обект на претенции.