Плевенски антимафиоти конфискуваха незаконен боен арсенал от дома на 52-годишен мъж. Специализираната акция е проведена вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на операцията в апартамента на мъжа антимафиотите се натъкнали на револвер "Наган", ловна пушка "Иж"-16 калибър, самоделен пистолет-22 калибър, 35 електродетонатора, ръчна граната РГД - 5 с бойна запалка.

Криминалистите открили още 8,4 метра огнепроводен шнур, 3 кг артилерийски барут, две цеви 7, 62 мм и една 9 мм за пистолет, шест затворени механизма за карабина „Щаер", карабини "Малнихер" и "Маузер", „АК", полуложа с газова тръба за „АК", два магазини с пускова скоба за карабина, два пълнители за пистолет "ТТ", един за "АК", два за "Шпагин".

Иззети са около 571 патрони, различен калибър за „АК", "Маузер", "Манлихера", "Макаров", револвер "Наган", имитационни гранати с две имитационни запалки, както и пиро-патрони. За притежаваното оръжие и боеприпаси мъжът нямал необходимото разрешително.

Районният прокурор на Плевен обясни, че 52-годишния ще бъде привлечен в качеството на обвиняем и ще му бъде повдигнато обвинение по чл.339, ал. 2, където е предвидено наказание лишаване от свобода от три до осем години. Част от бойния арсенал е взет от военни складове.

Предстоят експертизи на иззетото, както и проверка на предназначението на оръжията и боеприпасите. Образувано е досъдебно производство и материалите са докладвани в прокуратурата за престъпление по чл.339 от НК.

Шефът на Районната прокуратура допълни, че тепърва ще се установява какъв е мотивът за притежание на оръжието и от къде бившият военен се е сдобил с него. Възможно е оръжието да е набавено от военни складове, до които мъжът е имал служебен достъп.

От началото на годината в ОДМВР- Плевен са образувани 41 досъдебни производства за незаконно притежаване на оръжие по чл. 339 от НК.