Четирима от обвинените за незаконния прием на студенти в Медицинския университет в София получиха гаранции от по 200 хил. лв.

Специализираният наказателен съд потвърди в закрито заседание наложените от Специализираната прокуратура мерки за неотклонение "Парична гаранция"от по 200 хил. лв. на четиримата, сред които е и бившият ректор на университета Ваньо Митев.

Спецпрокуратурата погна шестима за незаконен прием на студенти в МУ

Спецпрокуратурата погна шестима за незаконен прием на студенти в МУ

Тарифата била по 40-50 хил. лв. на човек

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група и незаконни действия при приема на студенти в Медицинския университет в София.

Другите двама обвинени по делото Д.Ц. и А.Ф. определи мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 100 хил. лв.

Определенията на съда са окончателни. Допълнителни процесуално-следствени действия установили, че у един от обвиняемите са намерени и иззети пари в различни валути за над 134 000 лева, както и голям брой документи за собственост на имоти.

Обвинените са общо шестима, сред които и студент на университета, които е набирал кандидат-студенти от чужбина, предимно Великобритания. Ваньо Митев сега отново е подсъдим във връзка с работата му преди да е начело на Медицинския университет.

Обвиненията към него са и като ръководител на организираната престъпна група.

"Студентите са приети през 2017-2018 г. Това е абсолютно доказано. Направихме справка за тях, те сега са първи курс и вчера им започна изпитната сесия. Те досега не са се явявали на изпити. Всички са редовни студенти, всички до един са посещавали лекциите в предклиничния център. Няма такива, които да са отсъствали и да не са им заверени семестриалните", заяви в своя защита тази седмица Митев.

Бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев и бившият главен секретар на висшето учебно заведение Алексей Алексееввече са предадени на съда за злоупотреба. Разкритията, включително и блокиране на Общото събрание на МУ и влизане на разследващи в университета стана през 2016 година.

Бившият ректор на МУ отрича да е приемал нередовни студенти

Бившият ректор на МУ отрича да е приемал нередовни студенти

Бившият ректор на Медицинския университет приготвил още 130 страници към АДФИ

Разследването тече в две направления. Първото - дейността по прием на чуждестранни студенти се възприема като заплаха за националната сигурност. Лицата, които се разследват, са основно с арабски произход. Те са били приети да учат медицина с английски език в учебното заведение, но част от тях дори не владеели английски език. Голяма част от въпросните студенти не са открити на адресите фигуриращи в базата на МУ.

Когато един студент е приет в университет, той автоматично статут на временно пребиваващ в България, с което получава правото свободно да пътува в рамите на ЕС, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по-рано тази седмица.

Второто направление на разследването по думите й се отнася до дейността на служител на Медицинския университет. То разследва нанесена щета на заведението от безстопанственост при изпълнението на обществени поръчки.

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

МОН няма да спира засега акредитацията на Медицинския университет

Компетентните органи трябва да си довършат работата