"Възраждане" са внесли в деловодството на парламента предложения за промени в Наказателния кодекс, по силата на които да бъдат увеличени наказанията за водачи, причинили смърт на пешеходец.

"Този законопроект цели да направи така, че разкриването и санкциите на тези изключително ужасни деяния да бъдат по-сериозни. Правим няколко предложения. На първо място пешеходците и изобщо хората, които не са преки участници в движението по пътищата, да получат по-голяма защита. Ние им даваме такава защита, като в закона изрично да се посочи, че всяко едно ПТП, при което има пострадал или загинал пешеходец извън пътното платно, това да се наказва по-строго", каза на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от партията на Костадинов Петър Петров.

Акцент в предложенията на партията е и законът да бъде още по строг що се касае до водачите-нарушители. "Да има по-строги наказания, особено когато водачът е под въздействието на алкохол, наркотични вещества, когато е неправоспособен, когато избяга от местопроизшествието или когато водачът сам се е поставил в положение да управлява МПС, което поради негови действия напусне пътното платно и си отиде един човешки живот", добави Петров.

Към момента при особено тежки случаи наказанието за причиняване на смърт на пътя е от 5 до 20 години затвор, като "Възраждане" настояват срокът в Наказателния кодекс да стане от 10 до 20 години зад решетките. За по-леките случаи, които се наказват с от 3 до 15 години, партията иска да са наказуеми с от 5 го 15 години.

Прокуратурата разследва повече от един служител в МВР след катастрофата, причинена от Семерджиев

Прокуратурата разследва повече от един служител в МВР след катастрофата, причинена от Семерджиев

Прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено престъпление от общ характер

Припомняме, че на 06.07.2022 г. Георги Семерджиев предизвика тежка катастрофа в центъра на София, при която загинаха двама души. Той избяга от местопроизшествието и успя да се укрие. Беше задържан от СДВР ден по-късно. По думите на зам-директора на НСлС Ясен Тодоров, Семерджиев е бил неадекватен в момента на задържането си, като е отказал да даде проба за алкохол и наркотици

В автомобила на Семерджиев бяха открити полицейски буркан и полицейска палка. В медиите се появи информация, че служителка от 1 РПУ е помогнала на Семерджиев да се укрие след тежката катастрофа. Прокуратурата започна разследване срещу служители на МВР за покровителство над задържания. В резултат на проверките СДВР отстрани от длъжност Симона Радева, сочена за помагач на Семерджиев.

Георги Семерджиев има над 50 провинения на пътя. В нощта на инцидента той е шофирал без валидна шофьорска книжка.

Прокуратурата повдигна 3 обвинения на задържания - за управление на МПС под влиянието на наркотици, за причинена катастрофа със загинали и за използване на фалшива шофьорска книжка. През 2010 г. Семерджиев е задържан и за участие в черно тото.

Същевременно, днес по-рано Андре Токев бе освободен предсрочно.

Освобождават предсрочно Андре Токев от затвора

Освобождават предсрочно Андре Токев от затвора

Съдът наложи на Токев мярка "пробация"