Министър Румен Петков и министърът на правосъдието и вътрешните работи, вицепремиер на Република Малта Тонио Биорг подписаха Споразумение за борба с незаконния трафик на наркотични вещества и организираната престъпност.

Днес подписахме споразумение, което дава много сериозна основа за взаимоотношенията между двете министерства и полицейските служби, заяви министър Румен Петков.

В разговора с Биорг обсъдихме възможността за ефективната реализация на това споразумение в няколко аспекта. Първият е свързан с реалното съдържание на борбата с наркотрафика и организираната престъпност и ефективното партниране на полицейските ни служби, посочи министър Петков.

Резултат на досегашното сътрудничество е успешно реализираната съвместна операция "Малта" на Областната дирекция на полицията във Варна, полицейските служби на Малта и Италия, съобщи пресцентърът на МВР.

По време на операцията, в Италия са задържани 17 души, трима в Малта и двама във Варна, които са се занимавали с източване на кредитни карти. С оглед на приоритетите ни пред Европейския съюз считам, че трябва да се задълбочат отношенията между контраразузнавателните ни служби за недопускане на терористични актове и ефективната борба с прането на пари, заяви министър Петков.

За решаването на тези проблеми, както и в областта на конвенционалната престъпност и конкретно срещу проявите на джебчийство, министър Петков е предложил на колегата си в Малта да бъдат изпратени експерти, които да обсъдят въпросите и да реализират споразумението в пълен обем.

Тонио Биорг подчерта в обръщението си, че подписаното в навечерието на приемането ни в Европейския съюз споразумение е особено важно, защото то е ориентирано към бъдещето ни в ЕС, където ще действат общи правила на полицейското сътрудничество.

Важно е също така, защото нашите взаимоотношения са извън ограниченията на европейското членство, това е здравословно двустранно сътрудничество, което е съществувало преди членството ви в ЕС и ще продължи след приемането ви, заяви Биорг.

Споразумението ще задълбочи отношенията ни в борбата с конвенционалната престъпност, сферата на противодействие на наркотрафика, организираната престъпност и тероризма, посочи Биорг.

Той отправи покана към министър Петков да посети Малта. ЕС няма да бъде истински европейски съюз без България и Румъния, каза още Биорг.

Малта беше сред първите държави, които ратифицираха договора за присъединяването на България и аз очаквам с нетърпение приемането ви в Европейския съюз, заяви в заключение вицепремиерът на Малта.