Специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност тече в силистренското село Айдемир, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Тя се провежда по разпореждане на главния прокурор.

Рано тази сутрин са били изградени контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на селото, както и на околовръстния път.

Проверяват се хора и моторни превозни средства с цел контрол на поведението на шофьорите. Следи се дали те шофират след употреба на алкохол и наркотици, както и дали са правоспособни. Проверява се също и за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", технически изправни ли са автомобилите, имат ли водачите наложени и неплатени глоби и други.

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Иван Гешев: Ако не се справим с битовата престъпност, да закриваме държавата

Главният прокурор поиска съдействието на местната власт

Освен това се издирват лица, срещу които се водят по повече от две досъдебни производства или са обявени за общодържавно издирване.

При проведената на 14 февруари операция са били установени шестима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. Показанията на трима от тях са отчели 2,37, 2,11 и 1, 88 промила алкохол. Срещу тях са образувани досъдебни производства.

Един от проверените тогава шофьори е отказал да бъде тестван за алкохол с дрегер, както и да даде кръвна проба, след което автомобилът му е бил служебно дерегистриран от отчет.

14% спад в битовата престъпност отчита Валентин Радев

14% спад в битовата престъпност отчита Валентин Радев

България била в златната среда

Припомняме, преди седмици главният прокурор Иван Гешев обяви война на битовата престъпност.

В тази връзка над 400 души бяха проверени при акция срещу битовата престъпност в община Раковски. Село Стожер също бе блокирано от полиция.

На 6 февруари стана ясно, че 60 души са арестувани в село Розино. 11 задържани имаше и при спецакция в Белослав и село Синдел.

Акции срещу битовата престъпност имаше в Бургас, а също в Омуртаг и в Балчик.

По данни на Валентин Радев се отчита 14% спад в битовата престъпност у нас.