От Софийската градска прокуратура (СГП) дадоха повече информация за намерените от МВР до село Клисура в столичния район "Банкя" седем трупа. За три от тях се знае, че са на жени, а четири - на мъже. На този етап е установена самоличността само на единия от починалите, като на другите е в процес на изясняване. Взет и е материал за ДНК анализ.

Говорителят на СГП Даниела Петрова обясни пред журналисти, че вече е привлечено лице като обвиняем за престъплението, с инициали Г. Е.

В плитък гроб са били установени тленни останки на три лица, а под тях - на други четирима души. Няма данни за насилствено предизвикана смърт, уточни прокурор Петрова.

До момента е установено, че роднини на установеното починало лице са заплатили на обвиняемия сумата от 1 000 лева, за да бъдат кремирани останките.

Месец по-късно близките на починалия получили урна, съдържаща прах.

МВР откри седем трупа край София

МВР откри седем трупа край София

Разследването продължава

Обвиняемият не се признава за виновен, като твърди, че ставало въпрос за грешка. Задържаният се е занимавал с погребални услуги. Има предходна съдимост в миналото.

По информация на "24 часа" той се казва Георги Енев и е собственик на траурна агенция "Орион", но е работил и в друга фирма със същия предмет на дейност.

В рамките на разследването се проверяват всички възможни версии. Не става въпрос за служебни погребения. Прокуратурата получава сигнали и от граждани, които са ползвали услугите на обвиняемия, заплащали са за кремация на техни близки и имат съмнения дали такава е била осъществена, допълни говорителят на СГП.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 години.

Комисар Стойно Цветков, началник на отдел "Разследване" към СДВР, добави, че трупът на мъжа, който е установен, е на възрастен човек, който не поддържал връзка със синовете си. Възрастният мъж е починал през януари месец 2022 г. Живял е в Банкя под наем, починал е в болница и неговите синове са били уведомени. Те са ангажирали въпросната фирма да извърши кремацията, като са превели съответните пари и са получили урна, която са положили в земята.

В местността край Клисура, където са открити телата, има гробищен парк, който в момента не е действащ.

Цветков потвърди, че има информация за още "погребани" по този начин хора. Категорични цифри не може да се дадат на този етап - можело се говори за около 50 души.

В офиса, в който работи обвиняемия, са били установени три празни ковчега и документи, които ще послужат за досъдебното производство. Действал е сам, като е наемал хора, които да копаят.