Пожарникари излязоха на протест заради липсата на пари за службата и закриването на пожарникарски служби на ключови места в страната, съобщава БНР.

Членовете на синдикат "Огнеборец" в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" се събраха край централата на МВР в София.

Те недоволстват от липсата на пари в МВР и и настояват за минимум 15% увеличение на заплатите в МВР, както и за яснота при закриването на различни звена на Пожарната в страната.

Пожарникарите протестират срещу закриването на 12 служби

Пожарникарите протестират срещу закриването на 12 служби

Закрият ли се служби, служители ще напуснат, ще се получи вакум и ще се стигне до липса на хора

Председателят на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков коментира, че за тях е крайно неудовлетворителен проектобюджета, който е предвиден за 2018 г., където е предвидено увеличение само с 5% на заплатите.

"Нека да направим едно сравнение между това какъв финансов ресурс се отделя за следващата година за сектора "Сигурност и отбрана"... За сектора за отбрана се отделят близо 100 милиона лева за възнаграждения, съставът в отбраната е към 24 000 военнослужещи, докато служителите в МВР са два пъти и половина повече и затова настояваме пред министъра на финансите. Внесли сме предложения още преди две седмици при изготвянето на бюджета, така че и днес също ще му внесем пак нашите искания. В крайна сметка държим бюджетът да бъде увеличен", настоя Станков.

Пожарникарите не се отказват да протестират

Пожарникарите не се отказват да протестират

Негодуват срещу неадекватни политики

От синдикат "Огнеборец" алармираха още, че две от пожарните служби, които ще бъдат закрити, са в курортите Боровец и Пампорово.

Вътрешният министър Валентин Радев слезе при протестиращите пожарникари, за да обсъди исканията им. До дни ще бъде свикан извънреден Съвет за социално партньорство в министерството, на който една от точките ще бъде именно исканията на пожарникарите.

Вие, синдикатите, не можете да се занимавате с управленски решения, заяви Радев по време на срещата си с представителите на протестиращите пожарникари.

Не минавайте границата, защото влизате в процес, който не познавате, изтъкна министърът, цитиран от БТА.

По темата за възнагражденията Радев каза, че този въпрос вече е коментиран. Искате от първи януари минимум 15 процента увеличение, припомни той. Каквото успяхме да се преборим е да направим така, че целият сектор получи някаква подкрепа и за нас отделиха 55 милиона лева, обясни министърът. Той отбеляза, че вторият въпрос е как ще бъдат разпределени тези пари и това е част от тези преговори.

От синдикатите отбелязаха, че министърът е подведен и загубите от пожари ще се увеличат и заявиха, че не се занимават с управленски решения, а със социалния аспект.

Не сме доволни от срещата с министъра, но искам да му благодаря, че ни прие, това не е малък жест, заяви Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите, цитиран от БТА.

Според него предвижданото увеличение в проекта за бюджета показва, че явно МВР не са успели да защитят исканото от синдикатите увеличение на заплатите на служителите в МВР.

Станков каза, че протестите ще продължат.

Пожарникарите се отправиха и на шествие до Министерството на финансите.

Пожарникарите ще подкрепят и протеста на колегите си от полицията следващата неделя.