Намаляването на бюджета за пожарникарите и за спасителите застрашава човешки животи. За това алармираха от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

Повод за тяхната позиция е публикуваното в Държавен вестник от петък 07 декември 2018 година Постановление на Министерски съвет № 273 за одобряване на вътрешно компенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2018 г, с което се отнемат близо 7 млн. лв. от и без това оскъдния бюджет на дирекцията за тази година.

МВР търси 250 пожарникари, спасители и водолази

МВР търси 250 пожарникари, спасители и водолази

Трябва да имат само българско гражданство, да не са осъждани

Нито едно от политически ръководства на ведомството, ръководили го през последното десетилетие, не е изпълнило задълженията, възложени му със закон, категорични са синдикатите.

В тези задължения на работодателят трябва да осигури здравословни условия на труд на служителите си. Липсата на годни защитни облекла и съоръжения за пожарникарите и спасителите увеличава риска от професионални заболявания.

Някои от тях са нелечими и неслучайно в докладите по заболеваемостта на служителите от МВР не фигурира статистика за броя на заболелите огнеборци и спасители.

С бюджет 2018 МВР покрива заплатите на пожарникарите

С бюджет 2018 МВР покрива заплатите на пожарникарите

Близо 300 души не достигат за пълноценно функциониране на пожарните екипи

В резултат на безхаберието на ръководствата на МВР, болшинството от пожарникарите и спасителите са оборудвани със стари и негодни за употреба защитни средства и са принудени да ги закупуват сами.

Недостигът на пари за поддържане на наличната техника, включително и закупената по европейски програми, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби.

Въпреки поставянето от наша страна на проблемите, изглежда няма воля за решаването им от политическото ръководство на Министерство на вътрешните работи, казват огнеборците и спасителите.

Пожарникари на протест срещу липсата на пари за службата и ниските заплати
Обновена

Пожарникари на протест срещу липсата на пари за службата и ниските заплати

Протестират и срещу закриването на пожарникарски служби

От Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" настояват предвидените в оскъдния бюджет за съответната година средства да бъдат използвани по предназначение - за нуждите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР.

Така ще има възможност за адекватно осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението при бедствия и извънредни ситуации. Ще се даде възможност за промяна на нормативната база, но не по-късно от месец април 2019 година. По този начин ясно ще бъде уреден въпроса чие е задължението по осигуряването на здравословни условия на труд на пожарникарите и спасителите.

От синдикат "Огнеборец" настояват да бъде създаден фонд за акумулирането на средства, чрез който допълнително да се дофинансира структурата на пожарникарите.

Пожарникарите протестират срещу закриването на 12 служби

Пожарникарите протестират срещу закриването на 12 служби

Закрият ли се служби, служители ще напуснат, ще се получи вакум и ще се стигне до липса на хора

Припомняме, преди да се влеят в МВР спасителите - водолази, сапьори и други екстремни специалисти бяха в "Гражданска защита". След закриване на тази агенция те се сляха с пожарникарите.

Още преди десетина години се е случвало да се забави началото на спасителна акция заради липса на подходящо облекло за водолази, спомнят си бивши спасители.