Софийска градска прокуратура съобщи, че на 11 май е внесла обвинителен акт в съда срещу двамата полицейски служители, които са обвинени в престъпления по служба във връзка с катастрофата на Софийския околовръстен път, при която на 25 септември 2022 г. загина френски гражданин.

Установено е, че полицая Георги Малински е приел подкуп от 200 лева, за да пусне шофьора Димитър Любенов, който е бил под въздействието на алкохол. В тази връзка Малински е обвинен в престъпление по чл. 302, т. 1, б. "б", вр. чл. 301, ал. 3, вр. ал. 1 от НК.

Вследствие на бездействието от страна на полицая е настъпила катастрофа между лек автомобил, управляван от Любенов и лек автомобил, управляван от П.П., за което Малински е обвинен в престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Полицейският служител е обвинен и в трето престъпление, а именно за това, че не се е притекъл на помощ на четири лица, които били с непосредствена опасност за живота заради ПТП-то. Престъпление по чл. 139, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

На служителката Любка Гечева са повдигнати две обвинения, които са идентични с тези на колегата й - престъпленията по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 139, вр. чл. 20, ал. 2 от НК.

Предстои СГС да насрочи открито разпоредително заседание по делото.

Припомняме, при тежката катастрофа, причинена от Димитър Любенов, загина френски гражданин, а съпругата му пострада тежко. Оказа се, че обвиняемият е шофирал под влияние на наркотици и алкохол. Образувано бе и разследване за предполагаем "полицейски чадър" над него.

В края на 2022 г. прокуратурата привлече към наказателна отговорност полицаите Георги Малински и Любка Гечева. Двамата бяха уволнени дисциплинарно.

Към този момент и 8 месеца след катастрофата Димитър Любенов е в ареста, след като няколко пъти съдът отказа да промени мярката му в по-лека.

Джигитът от околовръстното остава окончателно в ареста

Джигитът от околовръстното остава окончателно в ареста

Апелативният съд в София не уважи искането на Димитър Любенов за изменение на мярката му за неотклонение