Върховният административен съд прекрати делото, образувано по жалба на Николай Гацев срещу решение на ЦИКЕП за регистриране на Синята коалиция.

Припомняме, малко по-рано днес стана ясно, че от комисията  са внесли във ВАС жалбата на активиста от СДС.

Съдебният състав приема, че жалбата е процесуално недопустима, се посочва в решението на съда.

От там допълват, че съгласно чл. 8 от Закон за избиране на членове на Европейския парламент от Република България право да издигнат кандидати имат политически партии, коалиции на политически партии и инициативни комитети за издигане на независими кандидати.

Решенията на комисията подлежат на оспорване пред ВАС, но предпоставката за това е наличието на правен интерес за оспорващия.

Съдът констатира, че в конкретния случай жалбоподателят е подал жалбата си в качеството си на физическо лице и не твърди да е от кръга на лицата, изброени в чл. 8 от ЗИЧЕПРП да е представител на политическа партия, коалиция или инициативен комитет за издигане на независим кандидат.

Спрямо него липсват каквито и да е данни за съответна регистрация в ЦИКЕП.

Фактически Николай Гацев оспорва решение, на което не е адресат, което изключва и неговия правния интерес. Това е така, защото не твърди, нито доказва негови права да са засегнати лично, пряко и непосредствено от извършената регистрация, завършва решението на съда.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.