Софийската градска прокуратура прекрати наказателното производство за домашно насилие срещу пернишкия прокурор Бисер Михайлов. Това съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство бе образувано на 13.10.2023 г. в случай на неотложност за това, че на 12.10.2023 г. около 23,30 часа в гр. Перник е причинена средна телесна повреда на Б. Михайлова, при условията на домашно насилие.

От държавното обвинение посочват, че в хода на разследването са разпитани петнадесет свидетели. Приобщени са и медицински документи, както и запис от Национална система 112. Изготвена е техническа експертиза на записа. Извършено е освидетелстване на Бисер Михайлов и Б. Михайлова. Назначени и изготвени са три съдебномедицински експертизи и две психиатрични и психологични.

Съгласно експертното заключение, на Б. Михайлова са причинени увреждания, които в своята съвкупност реализират медико-биологичния признак "временно разстройство на здравето, неопасно за живота". Травматичните увреждания са били причинени по време на възникнал скандал между съпрузите и имат характер на лека телесна повреда.

Същевременно на Бисер Михайлов са причинени увреждания, които са реализирали медико-биологичния признак "болка и страдание" и имат характера на лека телесна повреда. Според вещото лице е отхвърлило възможността за изпадане на Б. Михайлова в безсъзнателно състояние, с което да е бил реализиран медико-биологичният признак "разстройство на здравето, временно опасно за живота.

Потърпевшата Б. Михайлова посочва, че съпругът й не я е удрял. По думите й при опит от негова страна да я отблъсне, тя изгубила равновесие и паднала. По време на възникналия конфликт съпрузите били сами и не е имало други свидетели очевидци, които лично да са възприели случилото се.

Според прокуратурата предвид липсата на свидетели очевидци извън страните в конфликта и показанията на Михайлова не може да бъде установено по несъмнен начин коя е била активната страна в конфликта, кое действително е било лицето, обект на противоправно поведение, респективно кои от нараняванията и по отношение на кое от лицата са били причинени умишлено и кои вследствие на опит от страна на противоправно нападнатото лице да отблъсне нападението и да защити неговата лична и телесна неприкосновеност.

Именно поради тези причини наблюдаващият прокурор от СРП е прекратил наказателното производство.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Припомняме, че Бисер Михайлов бе задържан през октомври 2023 г. за побой. Пернишкият прокурор бе и отстранен от длъжност. Съпругата на Бисер Михайлов - Биляна отрече да е жертва на домашно насилие. В крайна смерка Бисер Михайлов бе освободен, без да му бъде наложена мярка за неотклонение.

Прокуратурата не протестира освобождаването от ареста на пернишкия прокурор

Прокуратурата не протестира освобождаването от ареста на пернишкия прокурор

Съдът счете, че няма достатъчно данни Бисер Михайлов да е пребил съпругата си