Цялото общество очаква да бъде постигнат консенсус за борбата с корупцията. Тази позиция сподели президентът Румен Радев преди утрешното заседание на КСНС. Днес той бе лаконичен в изявленията си.

Удар срещу престижа на институциите е провалът на КСНС, категорична Йотова

Удар срещу престижа на институциите е провалът на КСНС, категорична Йотова

Вицепрезидентът се надява заседанието да продължи другата седмица

"Нека да изчакаме утре, утре е важен ден", обясни президентът пред news.bg, помолен за коментар за очакванията му за утрешния КСНС. По думите му ясни били позициите по темата за борбата с корупцията. А на въпроса дали ще бъде постигнат консенсус за борбата с корупцията Румен Радев отговори: "Аз силно се надявам. Това го очаква цялото общество."

Президентът взе участие във форум по сигурността, организиран от лидера на ПЕС Сергей Станишев. Припомняме, предишното заседание на КСНС при държавния глава се провали заради липса на кворум.

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"
Обновена

Борисов закъсня за КСНС заради гневните работници на "Емко"

Едва след приключване на разговорите премиерът влезе на "Дондуков" 2

Тогава министър-председателят Бойко Борисов закъсня за заседанието, защото проведе среща с протестиращите служители от "Емко". Външният министър Екатерина Захариева отсъстваше заради международни ангажименти. Отсъстваше и военният министър Каракачанов. Така съгласие между партиите не бе постигнато и държавният глава насрочи втори КСНС за утре, 17 октомври.

Основните спорни моменти между антикорупционния закон на МС и на БСП са за това кой да назначава председателя на новия антикорупционен орган. Управляващите искат това да е НС, опозицията настоява това да е държавният глава.

За Румен Радев не е самоцел да назначава шефа на антикорупционната агенция

За Румен Радев не е самоцел да назначава шефа на антикорупционната агенция

Корупцията може да блокира и загроби парламентарната република

Друг спорен въпрос е дали новото звено да има разследващи функции, каквото е искането на червените. МС предлага антикорупционния орган да има само аналитични функции. Днес премиерът Бойко Борисов запази мълчание за това какви са очакванията му за утрешния КСНС.