Донорството да се превърне в национална кауза и в приоритет на цялата здравна политика на България, пожела си зам.-министърът на здравеопазването д-р Чавдар Славов на брифинг след първото заседание на Обществения съвет по трансплантология.

Съветът ще разглежда всички въпроси, свързани с процеса на трансплантации, като главната му задача ще бъде създаване на нова култура на донорство в България и издигане на престижа на координаторите по места, обяви д-р Славов. Именно те са хората, които първи контактуват с близките на изпаднал в мозъчната смърт човек, които трябва да вземат решение, представляващо "разковничето" на проблема.

Общественият съвет ще работи като консултативен орган към министъра на здравеопазването, като подобна структура на национално ниво се създава за първи път. В състава на съвета ще влязат 42-ма души, като сред тях са корифеи в областта на транспантологията и част от хората, извършили първите трансплантации в България.

Част от съвета ще бъде и Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан, което е израз на подкрепата за каузата от страна на Българската православна църква и благословията на Патриах Неофит. В съвета влизат и представител на Главно мюфтийство, на "Пирогов", общественици и представители на различните пациенски и съсловни организации, а председател на органа ще бъде директорът на болница "Света Екатерина" проф. д-р Генчо Начев.

Искаме да имаме коректив, изграден от хората, които през всички тези години са градили системата на донорството у нас, обясни директорът на Агенцията по трансплантации д-р Марияна Симеонова, която също е част от Съвета. По думите й сме стигнали до резултат, от който "по-лошо може да бъде единствено нищо" и се нуждаем от хора, които да ни казват дали вървим в правилна посока, което е огромният смисъл на този нов орган.

Когато човек дарява, той дарява не просто орган, а живот и надежда, обяви митрополит Йоан. Според БПЦ даряването означава да проявиш обич и съпричастие, тъй като това е свободно взето решение. Варненският и Великопреславски митрополит засвидетелства благословията на главата на БПЦ Патриарх Неофит да се подкрепя и работи в посока на повишаване на донорската култура на българите.