Окръжната прокуратура в Пловдив е разпоредила незабавно да се предприемат мерки за укрепване и обезопасяване на горелите тютюневи складове. Това съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, че складовете, които са културни паметници, пламнаха в събота следобед. Борбата с пламъците продължи над 9 часа, като са унищожени четири сгради. Прокуратурата обвини за палежа известен пловдивски клошар, обитаващ стая на четвъртия етаж в единия от складовете. Вчера съдът го остави в ареста, тъй като магистратите прецениха, че именно от неговата стая е тръгнал огънят.

Оставят клошаря в ареста, защото пожарът в тютюневите складове тръгнал от неговата стая

Оставят клошаря в ареста, защото пожарът в тютюневите складове тръгнал от неговата стая

Клошарят Любомир Данчев твърди, че е невинен

Министърът на културата Вежди Рашидов се закани, че ще има стряскащи санкции за виновниците за унищожаването на културните паметници.

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че версията за клошаря подпалвач е водеща, но не и единствената, по която се работи.

Огледите по разследването са приключили вчера. Веднага след това прокуратурата е уведомила община Пловдив и Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” към Министерство на културата. Представителите на държавното обвинение са разпоредили двете институции незабавно да изпълнят правомощията си по Закона за културното наследство за аварийно временно укрепване на изгорелите сгради за предотвратяване на разрушаването им и премахване на опасността от инциденти.

В рамките на 7 дни прокуратурата трябва да бъде уведомена какви мерки са предприети.