5 години затвор поиска прокуратурата за бившия зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев, съобщава Нова телевизия.

Той е подсъдим за престъпление по служба, свързано с ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев".

Държавното обвинение твръди, че става въпрос за реконструкция на вече съществуващо трамвайно трасе с изготвени хидроложки и геоложки проучвания. Според прокуратурата е спорен доводът за внезапно появили се подпочвени води.

Промяната в условията на обществената поръчка целяла да се използват по-евтини и некачествени материали.

В обвинителния акт се посочва и че разликата в договорената и платената сума е в полза на фирмата изпълнител.

Свидетел въртял вещи лица на пръста си за подложката на Графа

Свидетел въртял вещи лица на пръста си за подложката на Графа

Това заяви адвокатът на Евгени Крусев Менко Менков

Самият Крусев категорично отрече да е компрометирал процедурата. Пред съда той подчерта, че решенията за вида материали, които да се използват, са се взимали от експертен съвет.

Той изтъкна, че ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" е бил огромно предизвикателство, тъй като от 25 години не е било правено обновяване в тази част на София. По негови разчети всеки ден забавяне на ремонта е струвал около 25 000 лв. на дружеството "Столичен електротранспорт" заради недвижещите се по трасето трамваи.

Очаква се до края на днешния ден Спецсъдът да излезе с решение.

Припомняме, Крусев подаде оставка като завеждащ ресора "Транспорт и транспортни комуникации" в столична община, след като започна разследване срещу него за злоупотреба в полза на фирмата, която ремонтира столичната улица "Граф Игнатиев" - "Джи пи Груп".

Крусев спазил закона до последната му буква

Крусев спазил закона до последната му буква

Ул. "Граф Игнатиев" щяла да е една от най-хубавите софийски улици

Крусев бе предаден на съд за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки, както и задълженията си, като съществено е изменил условията по сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за ремонта на ул "Граф Игнаиетв", като е облагодетелствал "Джи Пи Груп" и е нанесъл вреди за Столична община - на дружеството са заплатени строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и са заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС - или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Ремонтът на "Графа" освен че продължи много по-дълго от очакваното, бе съпътван от редица скандали - за бетонираните дървета, за плочките, за перките, поставяне на подземни кофи за боклук , виброизолационната настилка и други - завърши и с много забележки, които, както се разбра, така и няма да бъдат отстранени. Дефектите обхващат 15 дка от общо 40 дка ремонтирана площ, а строителят се размина само с глоба.

Тръгва делото срещу Евгени Крусев за релсите по Графа

Тръгва делото срещу Евгени Крусев за релсите по Графа

Ремонтът бе съпътстван от редица скандали