След края на съдебното заседание адвокатът на Евгени Крусев Менко Менков коментира, че според защитата свидетелят Румен Борисов е въртял на малкия си пръст както досъдебното производство, така и вещото лице. Затова и защитата ще иска нова експертиза по делото.

На фаза досъдебно производство защитата е нямала възможност да задава въпроси, но изготвените заключения представляват копи-пейст на показанията на свидетеля архитект Румен Борисов, заяви Менков. За него по делото се установило, че е в преки финансови взаимоотношения с доставчиците на материали по обществената поръчка. Той е сключвал договори със същата фирма, с която е извършил проекта", посочи адвокатът.

Така обаче се оказва, че вещото лице на предишните съдебни заседания е говорело потресаващи неща, като твърдения, че в София няма подпочвени води и няма влажна среда. "Точно обратното казват другите свидетели", посочи адвокат Менков.

Промяната в подложката на Графа - несъществена
Обновена

Промяната в подложката на Графа - несъществена

Това заяви шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев

По думите на адвокат Менков направената ревизия на проекта не е била съгласувана с пожарна безопасност, нито с главния архитект, нито с електротранспорта.

"Именно с тази ревизия свидетелят Борисов е заложил да бъде заменена подложката с фирма, с която е имал сключен комисионен договор. Това е действителността и той е въртял на малкия си пръст както досъдебното производство, така и вещото лице", акцентира адвокат Менков.

От защитата са поискали от съда нова експертиза, за която магистратите ще се произнесат на 20 февруари. Чрез нея адвокатите искат да се установи предметът на доказване на обвиненията.

Адвокатът е категоричен, че бившият столичен заместник-кмет Евгени Крусев не само не е ощетил Столична община, а дори е платено по-малко - 88 000 лева.

300 000 лв. спестила сменената подложка от ремонта на Графа

300 000 лв. спестила сменената подложка от ремонта на Графа

Настоящата подложка с нива е по-лоша от предвидената

Припомняме, Крусев подаде оставка като завеждащ ресора "Транспорт и транспортни комуникации" в столична община, след като започна разследване срещу него за злоупотреба в полза на фирмата, която ремонтира столичната улица "Граф Игнатиев" - "Джи пи Груп".

Крусев беше предаден на съд за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки, както и задълженията си, като съществено е изменил условията по сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за ремонта на ул "Граф Игнаиетв", като е облагодетелствал "Джи Пи Груп" и е нанесъл вреди за Столична община - на дружеството са заплатени строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и са заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС - или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Евгени Крусев подаде оставка

Евгени Крусев подаде оставка

Той е обвинен от прокуратурата за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Ремонтът на столичния бул. "Граф Игнатиев" оправда очакванията на общината, че ще бъде най-тежкият за 2018 година. Той започна в началото на май и трябваше да е готов до септември. Многобройните проблеми и скандали по проекта обаче забавиха изпълнението му с близо половин година.

Редица недомислици около преустройството възмутиха гражданите. Такъв беше случаят с подземните кофи за боклук или с бетонирането на дърветата по булеварда.

Същинската сага обаче започна през октомври тази година, когато строителната компания "Джи Пи груп" беше глобена заради некачественото изпълнение на обществената поръчка. Проверките не спряха дотук. Прокуратурата започна разследване на изпълнителя "Джи Пи груп" не само за злоупотреба с евросредства, но и за пране на пари.

След като кметът на София Йорданка Фандъкова глоби строителната фирма със 100 хиляди лева заради некачествено поставените плочки, се появи проблем и с положената виброизолационна настилка. По тази причина Министерството на регионалното развитие и благоустройството извърши неколкократни проверки на ремонта, за да се увери, че качеството на използваните материали отговаря на стандартите.

След многобройните премеждия около ремонта на улицата, на 27 ноември загражденията най-накрая бяха премахнати, а на следващия ден бяха пуснати тестово и трамваите по булеварда. Тогава зам.-кметът по транспорт на столицата Евгени Крусев увери, че трасето вече е напълно изградено и ще бъде отворено до Коледа.