"Моята преценка е, че промяната в подложката на "Пандрол" е несъществена. Целта на изменението е да се подобрят показателите".

Това стана ясно от свидетелските показания на шефа на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев в Спецсъда по делото срещу бившия заместник-кмет в направление "Транспорт и транспортни комуникации" в Столична община Евгени Крусев.

В съдебната зала Братоев заяви, че всички релсови пътища са виброизолационни. Никога не сме позволявали да се поставят различни подложки от различни материали, за да има гаранция, увери шефът на "Метрополитен".

300 000 лв. спестила сменената подложка от ремонта на Графа

300 000 лв. спестила сменената подложка от ремонта на Графа

Настоящата подложка с нива е по-лоша от предвидената

Подложката на Пандрол е разработена като система за динамичните въздействия на трамвайните трасета. Приложената към настоящия момент подложка на Пандрол е по-добра от полиуретановата на "Гецнер", подчерта инж. Братоев.

По думите му при строително-монтажните дейности разликата между подложката на Пандрол и полиуретановата също била минималната.

Другият свидетел по делото - Мариана Томова, вътрешен одитор в Столична община заяви, че и било възложено извършване на одит на обществена поръчка по изпълнението на ремонта на "Графа". В процеса на изпълнение на ремонта на столичната улица се изразило становище от електротранспорта, че нещо не било както трябва.

Подложката на Графа единодушно сменена от експертния съвет

Подложката на Графа единодушно сменена от експертния съвет

Евгени Крусев не каза какви са доводите на експертния съвет

По самата процедура за избор на фирма за ремонта на Графа нямало забележки и слабости. Иначе Томова не била правила одит на направлението, ръководено от Крусев в Столична община.

Тя посочи че двама от общо четирима кандидати са били отстранени с аргумент, че не отговарят на изискванията, заложени в техническата документация. Правилно били отстранени двама от кандидатите, защото не били в съответствие с документацията, която се изисквала, обясни Томова.

Още четирима свидетели остава да бъдат разпитани по делото срещу бившия столичен кмет Евгени Крусев.

Така прокурор Генка Брезашка отговори на въпрос на news.bg след края на съдебното заседание, при което бяха разпитани шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев и главният вътрешен одитор на Столична община Мариана Томова.

Иначе от държавното обвинение се опитват да разберат има ли изготвен хидроенженер доклад.

Ремонтът на релсите на "Графа" създавал психоза в строителите

Ремонтът на релсите на "Графа" създавал психоза в строителите

Проектът тръгнал зле от самото начало заради заплахите на Столичната община

Припомняме, Крусев подаде оставка като завеждащ ресора "Транспорт и транспортни комуникации" в столична община, след като започна разследване срещу него за злоупотреба в полза на фирмата, която ремонтира столичната улица "Граф Игнатиев" - "Джи пи Груп".

Крусев беше предаден на съд за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки, както и задълженията си, като съществено е изменил условията по сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за ремонта на ул "Граф Игнаиетв", като е облагодетелствал "Джи Пи Груп" и е нанесъл вреди за Столична община - на дружеството са заплатени строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и са заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС - или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Строителят на "Графа" обвини проектантите за надигнатата настилка

Строителят на "Графа" обвини проектантите за надигнатата настилка

"Джи Пи Груп" отрича проблемът да е заради некачествено изпълнение

Ремонтът на "Графа", освен, че продължи много по-дълго и бе съпътван от редица скандали - за бетонираните дървета, за плочките, за перките, поставяне на подземни кофи за боклук , виброизолационната настилка и други - завърши и с много забележки, които, както се разбра, така и няма да бъдат отстранени. Дефектите обхващат 15 дка от общо 40 дка ремонтирана площ, а строителят ще се размине само с глоба.