Присъдата на подсъдимите по делото "Алабин" на Софийския градски съд е протестирана от прокурор Милко Момчев с искане за постановяване на нова, осъдителна присъда.

До Софийска апелативна прокуратура и Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от адвокат Ина Лулчева, защитник на подсъдим по делото. 

СГС оправда и четиримата обвиняеми за падналата сграда на ул. "Алабин"

СГС оправда и четиримата обвиняеми за падналата сграда на ул. "Алабин"

Прокуратурата ще обжалва решението

Сигналът касае изявления на наблюдаващия прокурор Милко Момчев, направени пред медии непосредствено след постановяване на оправдателната присъда по това дело на 14 ноември.

Твърди се, че изразената публично позиция от Милко Момчев - че вероятна причина за оправдаването на подсъдимите е настъпила вследствие на промяна на показанията на основен свидетел, представлява "заблуждаване на обществото и уронване на авторитета на правосъдието, за да се избегне лична професионална отговорност и да се оправдае поддържането на явно необосновани обвинения".

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България

Съдия Мазгалов: За пръв път ЕК изтъква влошената медийна среда в България

Докладът на ЕК е изненадващо положителен, но с прецедент за медийната среда

Според Лулчева "такова поведение не би следвало да остане без последствия." Тя твърди, че според Конституцията има основание за освобождаване на длъжност на магистрат заради накърняване на престижа на съдебната власт. 

На 19 ноември едновременно с подаването на сигнала, в сайта "Медиапул" е публикувана и статия със заглавие "Сигнал срещу прокурора по делото "Алабин", че лъже и манипулира обществото".

Административните ръководители на прокурор Милко Момчев считат, че няма каквито и да е основания за образуване на дисциплинарно производство срещу него.

12 години се точи делото за сградата убиец на ул. "Алабин"

12 години се точи делото за сградата убиец на ул. "Алабин"

При инцидента загинаха две приятелки

Според тях с изявлението си той не е нарушил професионални задължения или етични правила. те определят предявяването на сигнал за дисциплинарно освобождаване като опит за влияние върху наблюдаващия прокурор.

Припомняме, на 19 септември 2006 г. загинаха две млади жени. Двете приятелки - Деница Ченишева и Петрина Христова, минавали с автомобила си покрай сградата на улица "Алабин", когато тя се срутила върху тях. Момичетата загинаха на място, притиснати от отломките на постройката, която се ремонтираше в момента.

Сградата убиец на „Алабин” била в окаяно състояние

Сградата убиец на „Алабин” била в окаяно състояние

Разказват свидетели