Прокуратурата не се отказва и е обжалвала постановлението на съдия от СГС за прекратяване на съдебното производство срещу народния представител от ПГ на БСП Светла Бъчварова- Пиралкова.

Припомняме, миналат седмица съдия Атанас Атанасов отказа да образува дело срещу депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова и върна делото на Софийска градска прокуратура.

Обвинението за извършено престъпление по чл. 220, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Преди два месеца главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутатката, а малко по-късно Софийска градска прокуратура внесе обвинение срещу нея за сключване на неизгодна сделка в качеството й на председател на УС на Селскостопанската академия. От сделката, според прокуратурата, е произтекла значителна вреда за учебното заведение на стойност 1 326 671,36 лв и престъплението бе определено като особено тежко.

В протеста на СГП е посочено, че разпореждането на СГС е неправилно и незаконосъобразно.  

Прокуратурата счита, че непосочването на причинно-следствената връзка между инкриминирана сделка и вредата „не води до ограничаване на правата на правоимащите процесуални субекти, поради което не може да се третира като основание за връщане на делото в досъдебна фаза“.

В обвинителния акт е посочен предметът, цената и срока на инкриминирания договор, а на следваща страница е казано по ясен и недвусмислен начин, че съобразно назначените и изготвени комплексна агро-техническа и съдебно-икономическа експертиза, се установява, че по сключения договор има нанесена вреда в бюджета на Селскостопанската академия.

Прокурорът протестира и това, че липсвали съставомерни факти по отношение на правната квалификация „Особено тежък случай“.

„Изводът на съдията-докладчик, че в обвинителния акт не е изяснена субективната страна на деянието, е необоснован и незаконосъобразен. Обвинението е за съзнателно сключване на неизгодна сделка. На стр. 5 от обвинителния акт е посочено, че деянието е извършено при пряк умисъл”, посочват още от прокуратурата.