Софийска районна прокуратура повдигна обвинение на Кристиян Христов за незаконно използване не техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Установено е, че в рамките на периода 25 май 2018 г. до 30 май 2023 г. Христов е записвал срещи на Петьо Петров- Еврото с други хора, в това число и магистрати. Престъплението е квалифицирано по чл. 339а, ал.1 от НК.

На Христов е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 1000 лева, както и забрана за напускане на страната. Междувременно по същото досъдебно производство обвиняемият Петьо Еврото е обявен за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система (ШИС).

Чрез ШИС e обявенo за издирване и детето на Петьо Петров.

Разследването по случая продължава.

Арестуваха Кристиян Христов преди брифинга за "Осемте джуджета"

Арестуваха Кристиян Христов преди брифинга за "Осемте джуджета"

Той трябваше да поясни за "порочните методи за овладяване на съдебната система"

Припомняме, че формалният собственик на дружествата "Изамет" Кристиян Христов бе арестуван в сряда преди пресконференция относно казуса "Осемте джуджета", на която трябваше да бъдат дадени неизвестни досега подробности по случая относно "порочните методи за овладяване на съдебната система". Христов, замесен в скандала, станал известен като "Осемте джуджета", е работил за Любена и Петьо Петрови.

Ден по-рано стана ясно, че е проведена акция в ресторант в столичния кв. "Драгалевци". По първоначална информация обект на проверка са били бившият следовател Петьо Петров, по прякор Еврото, както и бизнесменът Размиг Чакърян, по-известен като Ами. Беше съобщено, че Еврото е избягал от ресторанта, под който са открити множество подземни изходи. Впоследствие стана ясно, че Петров е обявен за издирване.

Около час и половина след ареста на Кристиян Христов прокуратурата оповести подробности около акцията в "Драгалевци". Повод за нея нила разпространена информация в медиите от 29 май за извършени престъпления по чл. 143, ал.1 и по чл. 339а, ал.1 от НК. По случая е образувано досъдебното производство за това, че различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това са използвани и заплахи, както и за незаконно използване на специално техническо средство за събиране на информация. По досъдебното производство към наказателна отговорност е привлечен Петьо Петров.

Демерджиев призова прокуратурата да не мълчи за Петьо Еврото

Демерджиев призова прокуратурата да не мълчи за Петьо Еврото

Вътрешният министър няма информация Петьо Петров да е напуснал страната