Районната прокуратура в Стара Загора ще изготви протест вчерашното решение на съда в Пловдив да й върне делото "Дебора". То се води срещу 26-годишния Георги Георгиев, срещу когото са повдигнати три обвинение за три престъпления - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани за убийство спрямо 18-годишната Дебора.

Протестът ще бъде внесен в Окръжния съд в Пловдив в 3-дневен срок, съобщиха от държавното обвинение.

От прокуратурата обясняват, че съдебното производство е прекратено от Районния съд в Пловдив заради допусната неяснота в обстоятелствената част на обвинителния акт относно причинената на момичето черепно-мозъчна травма.

Съдът е оставил остави без уважение всички искания и възражения за допуснати други процесуални нарушения, включително и за изменение на мярката за неотклонение "задържане под стража", наложена на Георги Георгиев на 30 юли 2023 г. Не е уважено и искането за частично прекратяване на делото - по обвинението за заканите с убийство към Дебора.

Съгласно закона в съдебни заседания по закон по делото участват вносителите на обвинителния акт - екипът от наблюдаващи прокурори от Районната прокуратура в Стара Загора.

След разглеждане на протеста прокуратурата ще допълни обвинителния акт съобразно указанията на съда и ще го внесе в Районния съд в Пловдив.

Припомняме, че на 18-годишното момиче бяха направени над 400 шева след нанесени и рани с макетно ножче. Георги Георгиев, сочен за извършител на деянието, е с постоянна мярка "задържане под стража" от 31 юли по обвинението за отправяне на заплахи за убийство спрямо 18-годишната Дебора. Срещу него има повдигнати още две обвинения - за принуда и за нанесена средна телесна повреда.

Определението за средна телесна повреда обаче дойде едва след допълнителната експертиза, провокирана от обществения натиск. Повторната експертиза бе изготвена от пловдивски лекари, след като съдебните медици в Стара Загора си направиха самоотвод.

В Пловдив ще гледат делото "Дебора"

В Пловдив ще гледат делото "Дебора"

Решението на ВКС е окончателно