Съдът постанови прокуратурата да плати обезщетение от 30 000 лева за неимуществени вреди на бившия областен управител на София Веселин Пенев заради незаконни обвинения по делото за продажбата на т. нар. "Царски конюшни", съобщава правният портал "Лекс".

Разследването срещу Пенев води началото си от есента на 2016 г. Делото започва през 2019 г в закрития вече спецсъд през 2019 г. Веселин Пенев е оправдан на две инстанции през 2021 г. Държавното обвинение не подаде протест срещу съдебното решение и то влезе в сила.

Преди две години той завежда иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) - за 380 000 лв. за вреди от незаконните обвинения, още над 126 000 лв. за пропуснати ползи от неполучени заплати след напускането на Областната администрация и 350 000 лв. заради нереализиран бизнес проект.

Дадоха ход на делото за „Царските конюшни“

Дадоха ход на делото за „Царските конюшни“

Подсъдим за продажбата е бившият областен управител Веселин Пенев

Пенев беше обвинен за неизгодна сделка с имот с близо 7,5 дка площ от т.нар. "Царски конюшни", който бил продаден за 658 870 лв. без ДДС, а реалната му пазарна цена била 10 989 000 лева. Според прокуратурата имотът бил л разделен на три части, за да се намали стойността на всяка от тях и да се избегне задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лв. да става с решение на Министерския съвет. Спецсъдът обаче реши на две инстанции, че са били спазени всички законови изисквания, а сделката е била и икономически изгодна. Според съдебните решения Пенев е спазил процедурата с назначаване на комисия за избор на оценител чрез жребий. След това комисията проверила оценките и ги приела, работна група от юристи разгледала всички документи и решила за сделката, като всяко действие на Веселин Пенев било предхождано от становище на назначен контрольор.

Веселин Пенев беше оправдан и по обвинение за безстопанственост - за това, че решил Областната администрация да му наеме джип "Тойота", въпреки че е имал служебно БМВ. Поискал колата, за да обикаля труднопроходими терени, което се налагало заради задълженията му да следи нивото на реки и язовири. Ползвал я обаче и за да ходи спокойно до дома си в село Мало Бучино, до който нямало асфалтиран път. Областната управа плащала по 2779 лв. без ДДС на месец за шофьор и за наем на джипа, който пък бил собственост на дружество с управител брата на Пенев. Според специализираните съдилища имало доказателства, че Пенев е ползвал колата за лични нужди, но не бил обвинен за това, както и за незаконно провеждане на процедурата.

Пак отложиха делото за "Царските конюшни"

Пак отложиха делото за "Царските конюшни"

Пренасрочиха го за 11 октомври

Той бе оправдан и по още едно обвинение за безстопанственост - запродажбата на ведомствен апартамент на МВР от близо 180 кв. метра в столичния район "Изгрев". През 2006 г. имотът бил продаден на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, който нямал право да го купи, тъй като вече не бил служител вътрешното министерство и по-късно го освободил. След това жилището било отнето от МВР по нареждане на Пенев, а през февруари 2016 г. той издал заповед за продажбата му на търг с начална цена от 226 700 лева. Според прокуратурата обаче реалната пазарна стойност на апартамента била 336 400 лв. и с продажбата Пенев е ощетил държавата с над 100 000 лева. Според апелативния специализиран съд обаче нито едно от тези действия на Пенев не е разпоредителен акт и не било обвързан с настъпването на имуществени последици.

По делото по претендираните от Веселин Пенев обезщетения показания пред съда са дали двама негови приятели, които свидетелстват за големия отзвук в обществото от обвиненията срещу него, напрежението, което породило това сред близките и децата му, както и за финансовите му затруднения. Според единия от тях бившият областен управител продал апартамента на майка си, както и картини от колекцията си и златни накити, защото нямал пари да издържа своето семейство.

Върнаха на прокуратурата делото за продажбата на Царските конюшни

Върнаха на прокуратурата делото за продажбата на Царските конюшни

Заради процесуални нарушения

По думите на другия свидетел бизнес плановете на Пенев били осуетени от делото срещу него. Той имал проект с руски гражданин за стартъп проект, за финансирането на който вече имало интерес от китайски инвеститор и бил оценен на милиарди. Обвиненията обаче отказали инвеститорите. Сега Веселин Пенев не можел да възстанови и политическата си кариера и бил "унищожен".

Определяйки обезщетението за вредите от незаконните обвинения, съдът първо отбелязва, че делото срещу Пенев е продължило над 5 години и, когато е приключило, той е бил на 59 години. Съдия Кирил Петров подчертава, че Пенев се е занимавал активно с политика, а обвинението е било за престъпление по служба и е било широко отразено. "Когато незаконното наказателно преследване е насочено срещу гражданин, заемащ/заемал висок професионален или политически пост, и е съчетано с широко медийно отразяване на случая, то може да причини край на неговата кариера, влошаване на обществения статут, изолиране от обичайната социална среда. Тези неимуществени вреди също подлежат на обезщетяване", посочва съдът и допълва, че масовото и продължително отразяване на наказателното дело е довело до по-висок интензитет на вредите за Веселин Пенев.

Същевременно съдът приема за недоказани показанията на свидетелите за финансовите проблеми на бившия областен управител на София, тъй като не била доказана връзка между продажбата на имота му с породено от делото проблеми, а за останалите показания нямало други доказателства. Освен това било установено, че по време на процеса Пенев е регистрирал фирма, в която е инвестирал пари. Затова съдът приема за справедливо той да получи обезщетение в размер на 30 000 лева.

Делото за продажбата на Царските конюшни не тръгна

Делото за продажбата на Царските конюшни не тръгна

Обвинен е бившият областен управител Веселин Пенев

Съдия Кирил Петров изцяло отхвърля твърденията на Пенев за пропуснати ползи. В съдебното решението се посочва, че бившият областен управител е подал молба за напускане на поста на 13 септември 2016 г., а разследването срещу него е образувано четири дни по-късно. Според съда мотивите на Пенев да напусне са неясни и не е доказана връзка с делото.

"Недоказани остават и твърденията, че тогавашният министър-председател поискал публично ищецът да подаде оставка, както по никакъв начин не се установяват мотивите, поради които ищецът е поискал да бъде освободен, тъй като не е представено по делото копие от молбата, с която е поискано да бъде освободен от длъжност", отбелязва също съдът. Твърденията на Пенев са свързани с изказванията още от началото на септември 2016 г., когато в качеството си на премиер към въпросния момент Бойко Борисов поиска оставката му още в началото на скандала с "Царските конюшни". До това се стигна, след като преди това бившият областен управител беше заявил, че няма вина и отказа да поде оставка до "излизането на каквото и да е становище за незаконосъобразност". Впоследствие Борисов назначи проверка на инспектората и пак поиска оставката на Пенев, който вече я подаде.

Съдът отхвърля също твърденията Веселин за пропуснати ползи в размер на 350 000 лв. от нереализиран бизнес проект, като посочва, че за тях също не са представени никакви доказателства.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Изправят пред съда бившия областен на София за Царските конюшни

Изправят пред съда бившия областен на София за Царските конюшни

Ще бъде съден заедно с лицензиран оценител