С приета в края на 2008 година от Общински съвет – Хасково наредба за определяне размера на данъка върху наследствата, местните власти са събирали незаконен данък.

Окръжната прокуратура в Хасково е извършила проверка на наредбата и е установила, че е определен размер на данък върху наследствата поотделно за всеки наследник, независимо, че Законът за местните данъци и такси посочва необлагаем минимум на наследствен дял, под размера на който не се събира данък - при наследствен дял под 250 000 лева, данък наследство не се дължи и не се плаща.

В чл. 36 от Закона за местните данъци и такси е предвидено данъчната ставка да се определя с решение на общинския съвет в границите, посочени от законодателя, посочват от прокуратурата.

Общинският съвет Хасково не е съобразил Наредбата си със ЗМДТ и е задължил всички наследници да внасят данък наследство, независимо от размера на наследствения дял и по този начин е въвел незаконно задължение за внасяне на данък наследство на всички наследници.

Административният съд Хасково е сезиран за отмяна на незаконосъобразната част от Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси в община Хасково.

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава на територията на цялата страна.