Софийска градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу съветника на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков за търговия с влияние.

Делото бе образувано на 18.06.2020 г. по материали, които бяха отделени в отделна преписка от Специализираната прокуратура. Преписката беше по чл. 321, ал. 6 от НК и чл. 304б от НК и касаеше периода от месец ноември 2019 г. до края на месец януари 2020 г. в гр. Русе и гр. София.

"В хода на разследването в качеството на обвиняеми бяха привлечени П. Б. и П. У. - за престъпен сговор (чл. 321, ал. 6 от НК) и за престъпления по служба (чл. 282, ал. 2 от НК). От събраните при условията и по реда на НПК доказателства е установено, че деянията не съставляват престъпления", съобщават днес от прокуратурата, като обаче първо посочват, че разследването за опасните отпадъци продължава. 

Припомняме, че президентският секретар Пламен Узунов беше арестуван през юни 2020 г. с мотив разменени съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков. От прокуратурата тогава разпространиха до медиите и скриншотове на техни разговори като доказателство за обвиненията.

Разностранна кореспонденция между Бобоков и Узунов засичат разследващите

Разностранна кореспонденция между Бобоков и Узунов засичат разследващите

Искат материали от правосъдното министерство и от президентството

Година по-късно съдът обяви ареста на президентския съветник за незаконен, както преди това направи и с ареста на Бобоков.

От прокуратурата съобщават, че продължава разследването срещу бизнесмените Бобокови, Атанас и Пламен, както и срещу други лица, обвинени от Спецпрокуратурата за участие в група за нерегламентирано управление на опасни отпадъци. Припомнят и че по това досъдебно производство Атанас Бобоков е обвинен за организатор на група за период от около 5 години, когато са извършвани престъпления по чл. 282 (престъпление по служба); чл. 311 (лъжливо документиране); чл. 353б (управление на отпадъци не по установения ред, с което е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда); чл. 353в (управляване на отпадъци не по установения ред) и чл. 353г (трансграничен превоз на опасни отпадъци в нарушение на установения ред), както и за това, че е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери (чл. 255, ал. 3 от НК). Пламен Бобоков също е обвинен за участието си в организираната престъпна група.

В края на миналата година Софийски градски съд даде ход на делото, след като то така и не започна до закриването на специализираното правосъдие. Впоследствие бе прието за разглеждане по компетентност от Софийския градски съд. На 09.12.2021 г., делото вече веднъж бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения, като вторият обвинителен акт бе внесен на 08.04.2022 г.