Арестът на президентския секретар Пламен Узунов от лятото на миналата година е бил незаконен. Това реши окончателно съдът в Пловдив, съобщава Нова телевизия.

Магистратите считат, че задържането на Узунов не е било мотивирано по никакъв начин, а органите на реда не са представили доказателства за извършено от него предполагаемо престъпление.

Припомняме, президентският секретар Пламен Узунов беше арестуван през юни 2020 г. Причината за задържането му бяха разменените съобщения с бизнесмена Пламен БобоковДвамата се разследват за престъпен сговор, за търговия с влияние и престъпления по служба, уронили престижа на президентската институция. Подбуден от Бобоков, Узунов го снабдявал с информация за ситуацията в Либия и Украйна.

Пламен Узунов поискал от ДАНС достъп до секретна информация месец преди ареста си

Пламен Узунов поискал от ДАНС достъп до секретна информация месец преди ареста си

Узунов е в списъка с лица, които имат това право

От приложените от държавното обвинение снимки на чатове между двамата стана ясно, че Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба "Бадр". Секретарят го е изпратил на бизнесмена 6 дни, преди решението да бъде публикувано в сайта на Върховния административен съд. По тази причина започна разследване за търговия с влияние.

На 22 юни Узунов заяви, че обвиненията за търговия с влияние са безпочвени.

В началото на тази година Софийският районен съд обяви за незаконен и 24-часовия арест на бизнесмена Пламен Бобоков, свързан с президентския секретар.

ГЕРБ за разследването на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

ГЕРБ за разследването на ОЛАФ: Президентът разпъва политически чадър над Пламен Узунов

От президентството се чувствали над закона, щом поставят под съмнение работата на ОЛАФ