Софийска районна прокуратура (СРП) се самосезира във връзка с информация, разпространена в медиите, в която се съдържат данни за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК спрямо депутат от 49-ото Народно събрание. Това съобщиха от държавното обвинение.

Прокурор при Софийска районна прокуратура е образувал досъдебно производство за това, че на 25.05.2023 г. в гр. София народният представител Радостин Василев е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване.

Депутатът е дал сведения пред прокурор в връзка с образуваното досъдебно производство на 26.05.2023 г.

Разследването по случая продължава.

От прокуратурата посочват, че ако бъдат събрани доказателства за извършено престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийска градска прокуратура.

Тази сутрин в ефира на БНТ Радостин Василев заяви, че се страхува за живота си и е под охрана от полицията. Той съобщи това и в края на миналата седмица по време на пресконферецния, на която разпространи запис от Председателския съвет на Продължаваме промяната.

Радостин Василев се отказа от депутатския си имунитет. Имунитетът му бе поискан от Иван Гешев заради разследване за упражняване на принуда срещу депутата от Има такъв народ Христинка Димитрова в 47-ото НС.

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

ПП били отговорни да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ, а предали избирателите си