Окръжна прокуратура-Варна образува преписка по две медийни публикации, касаещи списък с имената и местоработата на учители в морската столица, противопоставящи се на приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От държавното обвинение посочват, че преписката е образувана на 22 август 2024 г. Тя има за цел да установи има ли данни за извършено престъпление по смисъла на Наказателния кодекс или за друг вид нарушение на закона, което подлежи на административна санкция.

Преписката е разпределена на случаен принцип на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Варна. Предстои да бъдат събрани всички данни, относими към случая, както и да бъде извършен анализ на резултатите с оглед преценка за предприемане на последващи действия.

Припомняме, че по-рано този месец депутатите забраниха пропагандата, популяризирането или подстрекаването по какъвто и да е начин в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. Държавният глава обаче отказа да наложи вето на промените.

Местната организация на Възраждане във Варна публикува списък с учители, които подкрепят лгбт пропагандата в училищата. МОН излезе с официална позиция по казуса, в която подчерта, че няма да допусне репресия към учители, ученици и родители. ПП пък обявиха, че следващата седмица ще внесат поправка в Закона за предучилищното и училищното образование.

Възраждане заявяват, че ще охраняват училището докрай

Възраждане заявяват, че ще охраняват училището докрай

Според преброяването им 887 са вече учителите