Съдебният процес срещу бившия заместник-кмет на Столична община Евгени Крусев започва на 30 септември 2019 г.

Решението е на Специализирания наказателен съд, където днес мина разпоредително заседание. Насрочена бе и втора дата за гледане на делото по общия ред - 9 октомври 2019 г. Делото ще започне с разпит на свидетели.

Припомняме, че Евгени Крусев подаде оставка като завеждащ ресора "Транспорт и транспортни комуникации" в СО, след като започна разследването срещу него за злоупотреба в полза на фирмата, която ремонтира столичната улица "Граф Игнатиев" - "Джи пи груп".

Евгени Крусев подаде оставка

Евгени Крусев подаде оставка

Той е обвинен от прокуратурата за ремонта на ул. "Граф Игнатиев"

Крусев бе предаден на съд за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки, както и задълженията си, като съществено е изменил условията по сключения договор с "Джи Пи Груп" АД за ремонта на ул "Граф Игнаиетв", като е облагодетелствал "Джи Пи Груп" и е нанесъл вреди за Столична община - на дружеството са заплатени строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и са заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298 669,54 лева с ДДС - или общо 919 863,55 лева с ДДС.

Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл.70, ал.1, т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности. Завишените цени в полза на "Джи Пи Груп" се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето.

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки
Обновена

Зам.-кметът по транспорта не познава добре Закона за обществените поръчки

Столична община е променила изискванията за ремонта на бул. "Граф Игнатиев"

Освен това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. "Алабин" и ул. "Граф Игнатиев" били положени 144 м обикновени релси, а не предвидените в договора за обществена поръчка. Те били актувани два пъти с два протокола, с което общината е била ощетена с още 21 707,14 лв с ДДС.

На днешното разпоредително заседание съдът не намери основание делото да бъде върнато на прокуратурата и прецени, че не са допуснати нарушения. Съдът потвърди мярката му за неотклонение "подписка" и наложената му забрана да напуска страната.

Припомняме, че ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев", освен че продължи много по-дълго и бе съпътван от редица скандали - за бетонираните дървета, за плочките, за перките и др.- завърши и с много забележки, които, както се разбра, така и няма да бъдат отстранени. Дефектите обхващат 15 дка от общо 40 дка ремонтирана площ, а строителят ще се размине и само с глоба.

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

Фандъкова глоби със 100 хил. лв. строителя на "Граф Игнатиев"

По думите ѝ следващата стъпка е прекратяване на договора