Продължава издирването на двамата избягали затворници Владимир Пелов и Радослав Колев. "Ако двамата бегълци са още в България, силно се надявам, че те ще бъдат заловени".
Това заяви пред БНР зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Проданов посочи като част от предприетите мерки след бягството наказанията на голям брой служители на затвора.

"Спрямо един от бившите заместници на затвора Анатолий Борисов излязоха други данни, които дадоха възможност да бъде образувана още една дисциплинарна проверка", посочи заместник правосъдният министър.

Очакванията са проверката да приключи до края на тази седмица и "най-вероятно Борисов ще бъде дисциплинарно уволнен от работа". Втората дисциплинарна процедура е по други нарушения на служебната дисциплина, допълни зам.-правосъдният министър.

Зам.-министър: Избягалите затворници имат бойно оръжие

Зам.-министър: Избягалите затворници имат бойно оръжие

Надзирателят твърди, че не е вярно

14-те наказани служители остават на работа, каза Проданов. По думите му, всички са признали своята вина и няма жалби срещу наложените наказания. След бягството се направиха кадрови промени и сега новите ръководители се опитват да променят нещата, заяви зам.-правосъдният министър.

Припомняме, на 13 април двамата осъдени Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през парадния вход на Централния софийски затвор. Те бяха въоръжени.

Писмото е с дата 7 май, пуснато е с марка от Каварна, но е с клеймо София. Има и адрес на подателя - Ботевград, където е домът на Владимир Пелов.

В четвъртък, 17 май, в национална телевизия, омбудсмана и до президента Румен Радев бе получено писмо от избягалия затворник Владимир Пелов. В осем страници той описва мотивите си да избяга от затвора. Твърди, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това го е предизвикало да избяга.
В писмото Пелов не посочва как се е сдобил с оръжието, но твърди, че не е искал да нарани никого. 

Надзирател: На затворниците постоянно се вменяват права, на нас се отменят

Надзирател: На затворниците постоянно се вменяват права, на нас се отменят

Министър и синдикати продължават преговорите

"Мнението, около което вече има някакъв консенсус, е, че вероятно пилотният затвор, който ще се строи край София ще се опитаме да го направим с едни нормални мерки за сигурност, които да не дават възможност за прекомерна субективна преценка на обстоятелствата и оттам до грешки", заяви Проданов. За новият затвор ще се разчита основно на парите от Норвежкия финансов механизъм.

"Този обект, който ще се строи в Кремиковци, ще представлява на първо място обучителен център с пилотен затвор. Нашите норвежки колеги изключително много държат на този обучителен център", обясни зам.-министърът.

Като представител на ведомството той отчете, че в правосъдното министерство са направили много след протестите на надзирателите.

"В рамките на бюджета от държавата е положена адекватна грижа за материалното осигуряване на служителите. Постоянно вървят конкурси и се назначават нови хора, но би ни се искало да има повече кандидати. Кадровият проблем в цялата държавна администрация е много сериозен и ние няма как да сме оазис на спокойствието", заяви Проданов.

Относно материалните условия на Спецсъда, той поясни, че сградата, в която се помещава той, не е строена за съд и там не е предвидено да влизат външни хора.

"Архитектурата на сградата и на прилежащия район е крайно неподходяща за съдебна сграда. За да се осигури много висока степен на охрана, там ни трябва едно увеличение на личния състав почти два пъти. Това са проблеми както наши, така и на съдебната система. Единственият вариант за тяхното решаване е, ако си сътрудничим, а не ако прекомерно много се критикуваме взаимно", допълни зам.-министър Николай Проданов.