Убиецът от Нови Искър е социопат и много опасен човек. Стилът на шесторното убийство подсказва добро планиране и осъществяване на това пъклено дело. Това заяви пред БГНЕС психологът Христо Монов.

Припомняме, петима души бяха открити застреляни в дома им в Нови Искър на втория ден от януари 2018 г. Разследващите предполагат, че убийството е станало навръх Нова година. Откритите са баща, син, дъщеря на съпругата, младеж - неин приятел и възрастна жена - майка на съпругата.

Ден по-късно бе обявено, че е открита и дъщерята на възрастната жена - Кети Кюхова, която е майка на момичето, открито в къщата.

Росен Ангелов е издирван от МВР за шесторното убийство в Нови Искър
Обновена

Росен Ангелов е издирван от МВР за шесторното убийство в Нови Искър

Възможно е мъжът да е въоръжен и опасен

Според Монов социопатите са най-опасните хора, защото не изпитват вина и съжаление. Те мислят, че винаги са прави, заяви психологът.

Социопатите не са преследвани от закона. "Категорията социопат не съществува в наказателното право, а и в диагностиката на съдебно-психичните експертизи", каза Монов и допълни, че никой не обръща внимание на специалистите, които отдавна предупреждават за този проблем.

Бившият зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето акцентира върху времето на убийството - на границата между две години, когато хората имат съвсем други нагласи. "Това е огромна травма върху всички нас", заяви Монов.

Полицаи претърсват гората над Нови Искър

Полицаи претърсват гората над Нови Искър

Започна специализирана полицейска акция в село Луково

По думите му, убийството в Нови Искър е свидетелство, че българското общество, както и световното, е болно от насилие.

"Вижте как си говорят част от световните лидери - американският президент със севернокорейския и иранския лидер. За съжаление дадохме възможност на насилието да се превърне във форма на взаимоотношенията", подчерта Христо Монов.

За да се справи обществото с подобни трагедии, психологът предлага създаването на Служба за психологична помощ и подкрепа. "Предложих я още по времето, когато Иван Костов беше министър-председател. Тя трябваше да подпомага хора и групи, преживели трагични събития", заяви бившият депутат.

По думите на Монов последствията от една психична травма се преодоляват много дълго време. "Когато цялата нация е травмирана, някой трябва да се погрижи, дори само за начина, по който се отразява подобно събитие.
Например, коя подред новина да бъде, с какви думи да се представи, за да не изпадат хората в травматичен шок", обясни Монов.

Пет тела откри полицията в Нови Искър
Обновена

Пет тела откри полицията в Нови Искър

Проверили са адреса по сигнал на роднина, който не може да се свърже

Според психолога, поемното лице, което разкри, че е открит и шестия труп, е попречило на цялата теза на полицията. Според него, не върви журналисти да намират тефтерчето, това е работа на други. Възможно е при липса на правила и координация да са утъпкани и доказателства, смята Христо Монов.