Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще сезира прокуратурата за изнасянето на СРС от страна главния прокурор Иван Гешев. Заявката си той направи от трибуната на Народното събрание.

По думите му, в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той уточни, че ще сезира прокуратурата с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действия на главния прокурор. Вчера ВСС отклони процедурата, внесена от правосъдния министър, по отстраняване на главния прокурор с мнение да не се разглежда по същество. Един от мотивите бе именно закононарушението по изнасяне на информация от СРС-та.

Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там били изнесени данни, събрани със СРС от разговори на този обвиняем с един бивш депутат и един журналист. Рашков визира направените публични от прокуратурата записи на Васил Божков.

"Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление", подчерта Бойко Рашков.

Той посочи, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

Рашков обясни, че е подготвил анализ за това защо е било поискано предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това не е политически документ, а е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали, които са изпращани от професионални организации, уточни министърът. На тези сигнали ВСС не е обърнал никакво внимание, а сега, когато същите тези сигнали съставят част и елемент от този материал, се каза, че те са с изтекли срокове, посочи Рашков.

Такива данни не могат свободно да се изнасят в публичното пространство, а по закон могат да се използват единствено и само за нуждите на наказателното производство и за опазване на националната сигурност, изтъкна Рашков.

Въпреки това са разгласени публично и по настояване на главния прокурор, който освен това направил и искане към Конституционния съд да се отговори на това има или няма имунитет президентът, напомни министърът. Целта е онова, което Гешев приел от бившия премиер (Бойко Борисов - б.р.) - конфронтация и притискане на държавния глава, по думите на Рашков.

В съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за такова престъпление, открои министърът. Каква е била целта на Иван Гешев, като не е изпълнил закона, но е публикувал материала, за да могат всички да го прочетат. По същия начин било процедирано не само по отношение на президента с политическото компрометиране на държавния глава.

Янаки Стоилов пита КС как ВСС трябва да работи с другите институции
Обновена

Янаки Стоилов пита КС как ВСС трябва да работи с другите институции

Няма степенност в санкционирането на представителите на висшата съдебна власт

Нека дойде друг главен прокурор, който поне ще спазва закона, настоя Рашков.

Служебният вътрешен министър обясни, че при съхраняването на материалите и СРС-тата не може да се извърши никаква проверка. Нашата проверка не може да продължи натам, защото има независима съдебна власт и разделение на властите, но някой трябва да контролира прокуратурата, настоя Бойко Рашков.

Той е убеден, че се съхраняват материали, които някога могат да послужат на държавното обвинение. Нещо, което е трябвало да бъде унищожено, е съхранено, посочи той. Прокуратурата е затворена институция, тя се самоконтролира и констатациите й са, че няма никакви нарушения. Това е нашата прокуратура, не знам докога ще продължи, но е така за момента - безконтролна, като се започне от главата, та до долу, изтъкна Бойко Рашков.

Нашият главен прокурор направил едно изказване в медия, в което не признава разделението на властите. Представяте ли си какъв главен прокурор имаме, запита Рашков. Ако един главен прокурор не признава принципа за разделение на властите, какво прави там, недоумява министърът.

Той обвини Иван Гешев, че е нарушил Кодекса и за етично поведение на българските магистрати.

По думите му: Досегаем е главният прокурор у нас - юридически, но недосегаем е нашият главен прокурор - фактически.

Ние нямаме очаквания към този състав на ВСС, че той ще потърси отговорност на Иван Стоименов Гешев в нито една хипотеза, каза Рашков.

Той напомни лозунгите, които се издигат срещу Гешев: "Гешев е позор" и "Вън мафията". Тези реакции на гражданите имат ли някакво значение за оценка на Гешев като главен прокурор или не, запита Рашков.

Припомняме и че Бойко Рашков, тогава ръководител на Бюрото за контрол на СРС-тата, влезе в конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров и представители на ВСС също по темата за контрола над подслушванията. Още през 2017 г. Бойко Рашков заяви, че Бюрото е възпрепятствано да изпълнява своите правомощия и то лично от главния прокурор на България, а също така и че се подслушват политици.

Вчера - 22 юли 2021 г. след близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет намери за неправомерна самата процедура по отстраняването на главния прокурор, като гласува да я остави "без разглеждане".