Италианската прокуратура отличи с плакети и грамоти четирима матистрати от Специализираната прокуратура за съвместното разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, действаща у нас и в Италия.

Спецпрокуратурата се включи в италианското разследване в изпълнение на Европейска заповед, издадена в средата на 2020 г. от прокуратурата в град Беневенто по наказателно дело срещу четирима италиански граждани за участие в престъпна група за укриване на данъчни задължения.

Под координацията на Евроджъст е бил сформиран съвместен екип за разследване от италиански и български магистрати.

Снимка 549128

Източник: Специализирана прокуратура

В хода на разследването е установено, че у нас са регистрирани няколко десетки български дружества с италиански собственици, които не развиват реална дейност, не притежават имущество, нямат назначени служители и не подават данъчни декларации. В продължение на четири години - от 2014 г. до 2017 г., участници в престъпната група избягвали плащането на значителни по размер данъчни задължения към италианската хазна, прехвърляйки ги на регистрираните в България дружества. У нас задълженията също не били декларирани, тъй като дружествата нямат дейност и не са регистрирани по ЗДДС и Закона за копоративното данъчно облагане.

С цел укриване на данъчни задължения, на едно от българските дружества е била прехвърлена собствеността и на луксозния хотел "Траяно" в град Беневенто.

През юни тази година събраните доказателства по досъдебното производство на Спецпрокуратурата са били предадени на заместник-главния прокурор към съда в Беневенто Джовани Концо, за да бъдат приобщени към наказателното дело в Италия.